Rapport om fjernvarmeledning under Øre-sund offentliggjort

Presse

En rapport fra Forsyning Helsingør og Öresunds Kraft om en fjernvarmeledning under Øresund viser, at det er teknisk muligt og miljømæssigt hensigtsmæssigt at bygge en fjernvarmeledning mellem de to søsterbyer. Men økonomien og det juridiske sætter for nuværende en stopper for projektet.

En rapport fra Forsyning Helsingør og Öresunds Kraft om en fjernvarmeledning under Øresund viser, at det er teknisk muligt og miljømæssigt hensigtsmæssigt at bygge en fjernvarmeledning mellem de to søsterbyer. Men økonomien og det juridiske sætter for nuværende en stopper for projektet. 

Rapporten undersøger muligheden for at etablere en fjernvarmeledning under Øresund og supplerer dermed en tilsvarende undersøgelse fra 1998 om et udvidet samarbejde mellem Helsingør og Helsingborgs to store varmeforsyninger. 

Rapporten er resultatet af svenske Öresunds Kraft og Forsyning Helsingørs projekt HH-fjernvarme, som blev skudt i gang som et fælles EU-finansieret projekt i foråret 2012. Projektet har undersøgt de økonomiske, juridiske, teknologiske og miljømæssige forudsætninger for en fjernvarmeledning under Øresund, og resultatet er nu blevet samlet i en ny rapport. 

I rapporten vurderes det, at det er teknisk muligt, men dog vanskeligt at lægge en fjernvarmeledning mellem de to byer. Påvirkningen af ​miljøet anses for at være ringe, og faktisk vil en ledning mellem de to byer bidrage til at sænke udledningen af ​​drivhusgasser.

I forhold til dansk lovgivning fastslår rapporten, at der skal foretages yderligere juridiske analyser af, hvorvidt en fjernvarmeledning mellem de to byer er på kant med kommunalfuldmagten, og om den overhovedet vil kunne opnå godkendelse efter den danske varmeforsyningslov. 

- Forsyning Helsingør har fokus på forsyningssikkerhed, miljø og konkurrencedygtige priser, og en fjernvarmeledning mellem Helsingør og Helsingborg er ikke den bedste løsning på nuværende tidspunkt, konkluderer bestyrelsesformand Per Tærsbøl. Det er problematisk, hvis vi i Helsingør bliver afhængige af den svenske energi- og skattepolitik – og i Danmark diskuteres afgifter jo livligt. 

- Desuden er projektet svært at realisere, da en ny fjernvarmeledning ifølge dansk lovgivning skal vurderes i forhold til, om det er samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt, og en fjernvarmeledning mellem Helsingør og Helsingborg vurderes ikke at være samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt, før fjernvarmemarkedet i Helsingør-området bliver væsentligt udbygget, supplerer Per Tærsbøl. 

Om Forsyning Helsingør
Forsyning Helsingør leverer el, varme samt vand og sørger for, at spildevand og affald kommer godt væk. Det er vores mål at levere ydelser af høj kvalitet og give vores kunderen rigtig god service. Forsyning Helsingør har fokus på miljø og innovation og arbejdermålrettet på at skabe løsninger, der beskytter miljøet lokalt, nationalt og globalt. 

Kontaktinformation
Forsyning Helsingør, bestyrelsesformand, Per Tærsbøl, 2758 6305
Forsyning Helsingør, kommunikations- og presseansvarlig, Thomas Lungholt, tlu@fh.dk, 4840 5103