Genbrug af jord sparer CO2 og naturressourcer

Spildevand

Forsyning Helsingør etablerer jorddepot i forbindelse med kloakering af Julianelund.

Julianelund - jordstabilisering

Behovet for jord af forskellig slags til bygge- og anlægssektoren i Danmark er stort. Så stort, at det svarer til, at hver dansker bruger 1,2 kg sand og grus i timen, ifølge Danmarks Statistik. Som samfund har vi derfor et voldsomt træk på ressourcerne i jorden, der samtidig betyder en stor udledning af CO2 til transport af jord på tværs af landet.

Men hvad nu, hvis man kan genbruge jorden ved udgravninger til ledningsnettet – i stedet for at køre den væk i lastbiler til deponi i Storkøbenhavn? Det er præcis det, Forsyning Helsingør ønsker at gøre i forbindelse med kloakeringen af Julianelund ved Gurrevej i udkanten af Helsingør.

Jorden skal stabiliseres
Ofte bliver opgravet jord ”levende”, våd og ustabil og derfor ubrugelig til at fylde op efter større gravearbejde – fx til nye ledninger. Men ved Julianelund har Forsyning Helsingør fået tilladelse af Helsingør Kommune til at opføre et midlertidigt depot, hvor jorden fra kloakeringsarbejdet kan stabileres med et bindemiddel, så den kan genbruges bagefter til at lægge oven på kloakrørene.

På baggrund af en livscyklusvurdering udført af eksperter hos Rambøll forventes det, at projektet med stabilisering af jorden kan spare klimaet for mellem 26 – 33 tons CO2 – primært som følge af, at jorden ikke skal køres væk til København.

Projektet ved Julianelund viser, at vi kan spare store mængder CO2 ved at genbruge jorden fra udgravninger til spildevandsledninger i stedet for at transportere det over store afstande.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Det er et super spændende projekt, vi sætter i gang nu i Forsyning Helsingør. Projektet ved Julianelund viser, at vi kan spare store mængder CO2 ved at genbruge jorden fra udgravninger til spildevandsledninger i stedet for at transportere det over store afstande. I Forsyning Helsingør ønsker vi at nedbringe vores CO2-udledninger og spille en større rolle i den grønne omstilling af vores lokalsamfund. Derfor skal vi tage erfaringerne fra Julianelund med os til andre anlægsprojekter på tværs af vores forsyningsarter – og forhåbentlig kan andre bygherrer i lokalområdet også finde grøn inspiration hos os”, udtaler Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Færre omkostninger til jord
Projektleder på kloakeringen af Julianelund og stabiliseringen af jorden, Jørgen Fogelberg Sommer, uddyber:

Udover CO2-besparelsen mindsker vi også vores brug af naturressourcer, da jorden jo genbruges, og faktisk er der også – samlet set - penge at spare ved mindre transport og færre omkostninger til bortskaffelse af gammel jord og indkøb af ny jord.
Jørgen Fogelberg Sommer, projekteder

”Udover CO2-besparelsen mindsker vi også vores brug af naturressourcer, da jorden jo genbruges, og faktisk er der også – samlet set - penge at spare ved mindre transport og færre omkostninger til bortskaffelse af gammel jord og indkøb af ny jord. Så det er i den grad et win-win-projekt. Selv om alle anlægsprojekter er forskellige, så viser beregningerne fra Julianelund, at der kan være et stort klimapotentiale ved at udbrede brugen af jordstabilisering. Når beboerne i Julianelund har fået nye spildevandsledninger, vil vi evaluere projektet, så vi kan tage erfaringerne med til andre bygge- og anlægsprojekter i Forsyning Helsingør.”

jordstabilisering - genre
Her et jordstabiliseringsanlæg et andet sted i landet. 

Jordstabiliseringen foregår ved, at der iblandes en vis mængde kalk i jorden via en særlig maskine, som samtidig sortere store sten fra. Det forventes at op mod 100 procent af jorden fra gravehullerne i Julianelund vil kunne genbruges. Da der ikke er plads til alt jorden i hullerne bagefter, når ledningerne er lagt, forventes det, at der vil være 15-20 procents overskudsjord, der skal transporteres væk.

Når jord fra udgravninger normalt køres helt til København, så er det fordi, at der er stor mangel på modtagesteder til ren jord i Nordsjælland. I Københavnsområdet derimod kan jorden bruges i fx støjvolde – eller opfyld i Københavns Havn.
 

Julianelund - kloakering
Den tidligere haveforening Julianelund i udkanten af Helsingør har nu fået helårsstatus og skal derfor kloakeres.

Fakta: Kloakering i Julianelund
For et par år siden fik det gamle haveforenings-område Julianelund ved Gurrevej helårsstatus via en ny lokalplan, og beboelse året rundt på de 55 ejendomme blev dermed lovliggjort.  Som en konsekvens af den nye status skal området have etableret et kloaknet, der passer til helårsbeboelse. Derfor er anlægsarbejdet med etableringen af en ny spildevandsledning til området begyndt i starten af marts. Regnvand afledes og håndteres lokalt og kommer således ikke til at presse kloaknettet.  

Depotet til jordstabilisering etableres i løbet af marts og forventes at kunne tages i brug omkring Påsken