Strandgæster får bedre muligheder for at sortere affald

Affald

På seks udvalgte strande i kommunen er der opsat nye affaldsbeholdere, så badegæster kan sortere affald i plast, metal, papir og flasker.

Samtidig med starten på årets badesæson får strandgæsterne på seks udvalgte strande i kommunen nu mulighed for i højere grad at sortere deres skrald og affald, inden de forlader stranden. I et samarbejde mellem Forsyning Helsingør, Helsingør Kommune og Nordsjællands Park & Vej er der nu sat nye beholdere op på to strande i Hornbæk, en strand i Ålsgårde, Grønnehave Strand i Helsingør, Snekkersten Strand og stranden syd for Espergærde Havn. De nye beholdere gør det muligt, at aflevere skrald og affald i fraktionerne plast, metal, papir og flasker.

Affaldsindsamling i Hornbæk
En af strandene, der nu har fået sat nye affaldsbeholdere op, er Hornbæk Strand ved isboden ned mod vandet. Opsætningen blev markeret mandag ved et arrangement på stranden, hvor der blev samlet og sorteret affald i fællesskab med elever fra 1. årgang på Hornbæk Skole og borgergruppen Ren Nordkyst. Her deltog bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, Per Tærsbøl, sammen med formand for By-, Plan og Miljøudvalget i Helsingør Kommune, Christian Holm Donatzky, der samtidig er bestyrelsesformand i Nordsjællands Park & Vej.

”Med de nye affaldsbeholdere giver vi strandgæsterne bedre muligheder for at komme af med genanvendeligt skrald og affald, inden de forlader stranden. Vi har brug for at øge indsamlingen af fx plast og metal, så der bliver mindre affald og ressourcerne i højere grad genanvendes og bliver i kredsløbet”, siger Per Tærsbøl.

”Det er vigtigt, at vores strande er rene og fri for affald. Både af hensyn til vores mange badende gæster – men også af hensyn til naturen. Det gælder specielt på vores Blå Flag-strande som den i Hornbæk, hvor vi som kommune har et særligt ansvar. Jeg er derfor glad for samarbejdet omkring de nye affaldsbeholdere”, fortæller Christian Holm Donatzky.

Et samarbejde på udvalgte strande
De nye beholdere betales og tømmes af Forsyning Helsingør, mens belægningsarbejdet ved strandene udføres af Nordsjællands Park & Vej, der i forvejen står for renholdelsen af kommunens strande. Helsingør Kommune deltager i kraft af det landsdækkende Blå Flag-samarbejde.

De udvalgte strande der har fået nye affaldsbeholdere er:

  • Hornbæk Strand Vest (Blå flag)
  • Hornbæk Strand Øst (Blå flag)
  • Langebro i Ålsgårde (Blå flag)
  • Grønnehave Strand (Blå flag)
  • Snekkersten Strand
  • Strand syd for Espergærde Havn

Sådan bliver affaldet genanvendt
Når de fire beholdere er fyldte bliver de tømt af Forsyning Helsingør, så affaldet kan genanvendes, hvis det er sorteret korrekt. Det sker på følgende måde:

Plast - Den indsamlede plast sendes til et anlæg, og bliver sorteret, kvalitetssikret og emballeret. Herefter leveres det tilbage til plastindustrien, der smelter de forskellige typer om, så de kan genanvendes.

Metal – Jern og metal sendes til modtageanlæg, hvor det efter sortering smeltes om, så det kan genanvendes. Fx kan dåser blive til nye dåser. 

Papir – Sendes til modtageanlæg, hvor det kan sælges videre og genanvendes – fx som nyt papir eller køkkenruller

Flasker – ”Kendte” typer kan genbruges direkte – skår smeltes om og bliver til nye flasker.