Vandforurening: Anbefaling om at koge drikkevandet

Vand

Gælder kunder i hele kommunen - pånær i Espergærde, Hornbæk, Snekkersten sydøst for Kystbanen, Helsingør sydøst for Kystbanen samt Helsingør Centrum. OPDATERET FREDAG DEN 28. OKTOBER

vandhane

Da vi har konstateret forurening med e-coli-bakterier og koliforme bakterier i vandet på spor 1 på Hellebæk Vandværk, skal vand til drikke, tandbørstning og madlavning koges i et område, der dækker hele kommunen på nær Espergærde, Hornbæk, Snekkersten sydøst for Kystbanen, Helsingør sydøst for Kystbanen samt Helsingør Centrum. Det private vandværk Dale Korsvej i Tikøb er ikke berørt.

Anbefalingen kommer fra Styrelsen for Patientsikkerhed og gælder kunder i det orange-skraverede område på kortet her forneden. Kunder i andre dele af Helsingør Kommune har ingen grund til at koge vandet. Er man i tvivl om man ligger i det konkrete område eller ej er det bedste at koge vandet.

Kort over kogeanbefalling

Download kortet i PDF

En kogeanbefaling indebærer, at vandet skal koges, inden det drikkes samt bruges i forbindelse med madlavning og tandbørstning. Vandet kan dog fortsat anvendes til rengøring, toiletskyl og personlig hygiejne m.v. 

Koge- og brugsvejledning:

  1. Vandet skal opvarmes til 100 grader. Det vil sige spilkoge i to minutter.
  2. Bruger man elkedel, skal vandet have to opkog med 2-5 minutters mellemrum.
  3. Drikkevand: Drik kun kogt, afkølet vand.
  4. Skylning af salat: Det forurenede vand må IKKE bruges til at skylle grøntsager, der skal spises rå. Brug kogt, afkølet vand.
  5.  Personlig hygiejne: Vandet fra dine vandhaner kan bruges til brusebad og karbad. Vær opmærksom på, at børn ikke drikker vandet. Vask hænderne inden madlavning i kogt, afkølet vand.
  6. Tandbørstning: Brug IKKE forurenet vand - men kogt, afkølet vand. Proteser o.l.n. kan ofte renses ved at blive lagt i kogt, afkølet vand.
  7. Opvask: Forurenet drikkevand bør IKKE bruges til opvask i hånden. Opvaskemaskine kan bruges, hvis vandet ved slutskylning når en temperatur på mindst 60 grader.
  8. Tøjvask: Til maskinvask skal temperaturen så vidt muligt være mindst 60 grader.
  9. Vanding: Grøntsager, der spises rå, må ikke vandes med forurenet vand.

Forsyning Helsingør har stoppet produktionen på spor 1 på vandværket for også at stoppe en evt. forurening. Spor 2 på vandværket har ikke været påvirket.

Vi arbejder nu på at indkredse forureningen og har sendt nye vandprøver til analyse – både fra boringer tilknyttet spor 1, fra vandværket og fra taphanen ude hos en række kunder i det berørte område.

Når vi sammen med vores vandmyndighed – Helsingør Kommune – og Styrelsen for Patientsikkerhed kan konstatere, at vandet er rent igen, vil vi ophæve anbefalingen om at koge vandet – og kommunikere dette ud til kunderne på vores hjemmeside, Facebook og andre kanaler. Helsingør Kommune vil også kommunikere dette. Vi forventer, at det sker hurtigst muligt.

Ved akut opstået sygdom ring evt. til 1813 eller egen læge.