Kontrolprogram

Sådan sikres vandkvaliteten.

Vandkontrol på kildeplads

Forsyning Helsingør har sammen med Helsingør Kommune – vores tilsynsmyndighed - udformet et kontrolprogram for vandkvaliteten.

Programmet tager udgangspunkt i Miljøstyrelsens krav til drikkevandskvalitet og omfatter alle dele af vandforsyningen fra indvinding i boringerne, vandbehandling og distribution. Der analyseres for en lang række forskellige stoffer og parametre, bl.a. mikrobiologiske indikatorer, og en lang række miljøfremmede stoffer – fx pesticider, PFAS stoffer (herunder også enkeltstoffet PFOS), klorerede opløsningsmidler, uorganiske sporstoffer fx tungmetaller, m.fl. Analyseresultaterne fra laboratoriet uploades til Jupiterdatabasen, som drives af GEUS, hvor data kan tilgås af alle, der måtte have interesse.

Analyserne af drikkevandet, der sendes ud fra vores vandværker, kan du også se her. 

Test ved kildeplads
Lovmæssigt er er vi forpligtet til minimum hver 4. år at kontrollere grundvandskvaliteten af vores 26 vandboringer fordelt på 6 kildepladser rundt om i kommunen – for enkelte boringer er det kun hvert 5. år. Den lovpligtige kontrolfrekvens afhænger af hvor meget vand der indvindes fra en boring (større indvinding = hyppigere kontrol). Grundvandet har en høj kvalitet i vores område, men vi valgt at benytte en noget højere kontrolfrekvens for at sikre kundernes tillid til kvaliteten af det rene drikkevand og være på forkant med evt. ændringer i grundvandskvaliteten. Det betyder, at vi typisk tester kvaliteten hvert 3. år, og på en enkelt kildeplads hvert 2. år.

Internt værket i Snekkersten

Test på vandværk
Fra kildepladserne bliver vandet pumpet videre til Forsyning Helsingørs vandværker, hvor der udføres simpel vandbehandling, der kun omfatter iltning og filtrering gennem sandfiltre. Dette har til formål at fjerne jern, mangan og ammonium, som findes naturligt i råvandet. Iltningen fjerner også methan og svovlbrinte, som forekommer naturligt i grundvandet i Helsingørområdet. Hver af de i alt fire produktionslinjer modtager kun vand fra en eller to kildepladser, hvormed man opnår en lettere kildeopsporing i tilfælde af en evt. forurening.

To gange om året gennemføres omfattende lovpligtige analyser af kvaliteten i det vand, der sendes ud fra vandværk til kunderne. Disse analyser er offentligt tilgængelige her på hjemmesiden og suppleres med månedlige egenkontrol af visse stoffer som supplement til det lovpligtige.

I 2020 var der ingen overskridelser af grænseværdierne for de forskellige stoffer, der testes for i drikkevandet på vores vandværker. Grænseværdien er et udtryk for den mængde af et stof, myndighederne har bestemt, der maksimalt må være i drikkevandet ude hos kunden. I tillæg til de halvårlige, meget omfattende analyser, udføres der hver måned ekstra analyser for bakteriologi og de parametre, der vedrører vandbehandlingen, hvilket ligger ud over det lovbestemte minimumskrav.

Test hos kunden
Helt ude ved kundens vandhane sker den sidste test af vandets kvalitet. Ved stikprøver hos udvalgte kunder gennemføres det lovpligtige analyseprogram endnu engang for at sikre, at vandet er rent og overholder grænseværdierne.

Beredskabsplan
Såfremt der konstateres forurening, tager Forsyning Helsingør i samarbejde med vores myndighed – Helsingør Kommune - de nødvendige skridt for fortsat at sikre drikkevandskvaliteten.  En myndighedsgodkendt beredskabsplan beskriver, hvordan vandforsyningen skal forholde sig til forskellige typer og grader af forurening.