Borgerne bliver bedre og bedre til at sortere

Affald

Andel af husholdningsaffald til genanvendelse stiger stadig.

affald til genanvendelse

Godt 28.000 af kommunens ca. 31.900 husstande er i skrivende stund tilmeldt ny affaldsordning, og borgerne sorterer derfor affaldet i flere forskellige fraktioner. Og de bliver bedre og bedre til at sortere husholdningsaffaldet. Det viser de seneste tal fra Forsyning Helsingør. Her fremgår det, at den almindelige genanvendelsesprocent – den såkaldte bilag 5-procent - er steget fra 34 procent i 2019 til 52 procent i løbet af 2022. Men også målt på det helt nye paramenter - den reelle genanvendelsesprocent – går det den rigtige vej. Her er tallet steget fra 40,3 procent i 2019 til – indtil videre - 50,7 procent i 2022. Samtidig falder mængderne af restaffald, der sendes til affaldsforbrænding.

”Stor cadeau til alle i Helsingør Kommune. Der bliver virkelig sorteret på livet løs ude i husholdningerne. Og flere og flere bruger de nye affaldsbeholdere til de forskellige fraktioner. Det er vi glade for. Mere genanvendelse er godt for miljø og klima”, fortæller Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter:

Vi forventer at nå de laveste mængder af restaffald nogensinde i 2022. Det betyder, at CO2-udledningen fra forbrænding af restaffaldet fortsat falder.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Jo mere vi genanvender og sorterer – jo mindre affald bliver der sendt til forbrænding. Også her går det godt. Vi forventer at nå de laveste mængder af restaffald nogensinde i 2022. Det betyder, at CO2-udledningen fra forbrænding af restaffaldet fortsat falder”.

Målet er 55 procent i 2025
I kommunens nye udkast til Plan for Cirkulær Økonomi er der opstillet en række EU-mål for genanvendelsen. Således er målet for den reelle genanvendelse 55 procent i 2025, 60 procent i 2030 og 65 procent i 2035.

Vi har netop åbnet en ny ekstra genbrugsplads, vi er snart færdige med at rulle ny affaldsordning med sortering ud til alle, og her i det nye år begynder vi at indsamle tekstiler og farligt affald ude hos borgerne.
Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder

”Vi er optimistiske i forhold til at nå de nye EU-mål. Vi har netop åbnet en ny ekstra genbrugsplads, vi er snart færdige med at rulle ny affaldsordning med sortering ud til alle, og her i det nye år begynder vi at indsamle tekstiler og farligt affald ude hos borgerne. Alt sammen er med til at rykke genanvendelsen i den rigtige retning”, siger Jette Skaarup Justesen, afdelingsleder i Affald & Ressourcer, og nævner at de store lokale boligselskaber – Boliggården og Boligselskabet Danmark, afdeling Nordkysten – forventes af være færdige med at etablere primært nedgravede sorteringsløsninger til beboerne i 2023. Derefter vil sorteringen i disse boliger også optræde i statistikken.

Bestyrelsesformanden supplerer:

Det er klart, at vi kun kan nå i mål i et samarbejde med borgerne.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Det er klart, at vi kun kan nå i mål i et samarbejde med borgerne. Derfor lægger vi også i vores nye strategi for Forsyning Helsingør vægt på, at borgerne skal engageres mere aktivt i affaldssortering og genbrug. Den flotte nye genbrugsplads og en styrket affaldskommunikation er blandt de værktøjer, vi tager i brug.”

Sortering startede i 2020
De første husstande blev koblet på den nye affaldsordning i foråret 2020. Den nye ordning betyder, at husstandene skal sortere i 10 forskellige fraktioner: plast, metal, madaffald, glas, papir, pap, mad- og drikkekartoner, tekstilaffald, farligt affald og restaffald.

I Helsingør Kommune er affaldsløsningen således, at husstandene har tre beholdere: en todelt til mad- og restaffald, en todelt til plast (inkl. mad-og drikkekartoner) og metal samt en beholder til papir og pap. Glas kan afleveres i kuber placeret rundt om i kommunen. Tekstiler og farligt affald får sin egen indsamlingsløsning i første halvdel af 2023.

Fakta:  Sådan går det med genanvendelsen

Bilag 5-procenten (indtil november 2022):

affald til genanvendelse

Reel genanvendelse af husholdningsaffald* (indtil november 2022):

affald til genanvendelse

*Tallet for den reelle genanvendelse indeholder lidt flere affaldsfraktioner end Bilag 5-procenten - og tager højde for, at fx ikke alt indsamlet plast kan genanvendes. Gennemsnittet for landets kommuner var 49,3 procent i 2021, så Helsingør ligger lidt over gennemsnittet.

Tabel: Indsamlet husholdningsaffald

affald til genanvendelse

Fakta: Indsamlet restaffald ved husstandene

affald til genanvendelse