Cirklen – En mere klimavenlig genbrugsplads

Affald

Kunder får mulighed for at give og tage genbrugseffekter samt udvalgte byggematerialer.

Ny genbrugsplads - Cirklen

Når den nye genbrugsplads Cirklen åbner torsdag den 17. november kl. 13.00 på Energivej 6 – i industrikvarteret i udkanten af Helsingør - vil kunderne blive tilbudt moderne løsninger inden for direkte genbrug. Det gælder blandt andet etableringen af et Genbrugshus, hvor kunder får mulighed for både at give og tage genbrugseffekter – som fx mindre møbler, køkkenredskaber og legetøj – samt gi’ og ta’ udvalgte byggematerialer og større ting placeret på mindre genbrugsøer ude på pladsen.

Jeg vil samtidig opfodre alle til særligt at bruge Genbrugshuset, hvor det bliver muligt at give og tage fx møbler, køkkenredskaber og småt elektronik, så vi undgår at smide så meget ud.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

Jeg håber, at kunderne vil tage godt imod vores nye mere klimavenlige genbrugsplads med større fokus på cirkulær økonomi. Jeg vil samtidig opfodre alle til særligt at bruge Genbrugshuset, hvor det bliver muligt at give og tage fx møbler, køkkenredskaber og småt elektronik, så vi undgår at smide så meget ud”, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter.

”Med Genbrugshuset og muligheden for at tage brugte byggematerialer med hjem fastholder vi ressourcerne i kredsløbet og undgår nyproduktion. På den måde mindsker vi CO2-udledningen”.

Genbrugshuset
Indgangen til Genbrugshuset, hvor kunder kan tage 3 ting med hjem per dag.

Kunder må tage 3 genbrugseffekter per dag
Det nye Genbrugshus bliver inddelt i to forskellige områder. I det ene område kan kunder aflevere genbrugseffekter. I det andet område kan kunder gratis afhente tre genbrugseffekter per dag. Inden effekterne rykker fra det ene område til det andet, har Forsyning Helsingørs medarbejdere vurderet om effekterne har en kvalitet, så de kan genbruges eller om materialerne i stedet skal genanvendes på anden vis. Der kan også være effekter med salgsværdi, der tilbydes frivillige organisationer og private socioøkonomiske virksomheder.

Gi’ og ta’ byggematerialer
Den nye genbrugsplads får ellers de samme affaldscontainere som på den nuværende genbrugsplads ved Skibstrup på nær for asbestholdigt affald. Desuden vil pladsen i første omgang kunne tilbyde kunderne udvalgte brugte byggematerialer som fliser, håndvaske og andet glaseret sanitet – samt brugte cykler og krukker. Disse effekter placeres ude på pladsen på en række mindre genbrugs-øer. Det er planen, at muligheden for at gi’ og ta’ byggematerialer med tiden skal udvides til at omfatte andre fraktioner.  

Plads til genbrugsevents
Bag ved Genbrugshuset er der en mindre plads, hvor der med tiden skal afholdes events i samarbejde med lokalsamfundet med fokus på genbrug, bytte og reparation. Det kunne fx være plante- og blomsterbytte, loppemarked eller cykelværksted.

Genbrugspladsen er bygget af NCC Danmark A/S. Bæredygtighed har fra start været tænkt ind i projektet. Således har genbrugspladsen grønne tage til forsinkelse af regnvand, solceller, og pladsens nye grønne arealer beplantes med en speciel frøblanding, der sikrer ”vilde rabatter” med mere biodiversitet – ligesom, der er på Forsyning Helsingørs øvrige arealer i området. Desuden vil bunden af Cirklen kunne bruges som forsinkelsesbassin ved ekstreme regnvejrshændelser.

Fakta: Regler for brug af Genbrugshuset
Der er to områder i Genbrugshuset.

I det ene område kan man give ting. Det har samme åbningstider som genbrugspladsen – altså kl. 8 – 18 alle dage.

I det andet område kan man tage ting med hjem. Her er åbningstiderne tirsdag – torsdag kl. 14 – 17 - samt lørdag og søndag fra kl. 10 - 15.

I Genbrugshuset kan man tage 3 ting pr dag. Begrænsningen er indført for at undgå konflikter kunderne imellem og for at sikre, at alle kunder har mulighed for at få noget med hjem. Genbrugshuset vil være bemandet i åbningstiden, hvor man må tage genbrugseffekter.

Genbrugshuset modtager de fleste småting, hvis de er i god stand og rengjorte. Der modtages ikke flyttekasser eller sække med ting, der ikke er sorteret. 

Eksempler på effekter til genbrug er:

  • Småt elektronik, der fungerer, som fx hårtørrer, kaffemaskiner eller små fladskærme
  • Mindre stykker værktøj og haveredskaber
  • Porcelæn, køkkengrej, nips, glas, billeder, lamper
  • Spisebordsstole og andet mindre indbo
  • Bøger
  • Legetøj
  • Boligtekstiler som puder og tæpper
  • Tasker, smykker og tørklæder.
  • Campingudstyr, soveposer, liggeunderlag

På Instagramprofilen Genbrugshusetcirklen kan kunder finde billeder af konkrete effekter fra huset og dermed få inspiration til genbrug derhjemme. 

Billedgalleri med eksempler på effekter fra Genbrugshuset.