Sådan får dit husholdningsaffald nyt liv

Affald

Når du sorterer dit affald, bliver det genanvendt til gavn for miljø og klima. Læs her, hvordan det genanvendes.

affald til genanvendelse

Med den nye affaldsordning, skal alle husstande i Helsingør Kommune sortere husholdningsaffaldet i flere fraktioner. Det giver god mening, for de forskellige typer af affald kan genanvendes til gavn for miljø og klima.

Her er, hvad der sker med dit affald, efter vi har hentet det på din adresse og omlastet det:

Madaffald
Køres til et anlæg i Ølstykke. Her omdannes det til biopulp, der efterfølgende sendes videre til et anlæg i Solrød, hvor det omdannes til biogas og gødning. Biogassen opgraderes til fossilfri naturgas, som bl.a. kan bruges til produktion af energi, og gødningen gør nytte på landbrugets marker, hvor næringsstofferne indgår i naturens kredsløb.

Plast
Sendes til et anlæg i Frederiksværk, hvor det bliver kvalitetskontrolleret og presset til baller. Derefter sendes det videre til et anlæg i Tyskland, hvor ca. en tredjedel sorteres til rene plasttyper, der kan genanvendes i nye produkter. Resten af plasten, der ikke umiddelbart kan genanvendes eller sorteres fra, bliver omdannet til energi ved forbrænding.

Mad- og drikkekartoner
Sendes til et anlæg i Frederiksværk, hvor de bliver kvalitetskontrolleret og presset til baller sammen med det øvrige plastaffald. Derefter sendes de videre til et anlæg i Tyskland, der først adskiller mad- og drikkekartonerne fra det øvrige plastaffald. Herefter bliver paplagene i kartonet skilt ad, så fibrene i pappet kan genanvendes og blive til nyt papemballage til fx mad- og drikkevarer. Plast- og aluminiumdelen i kartonerne sendes til et firma, der er specialiseret i at håndtere dette med henblik på genanvendelse.

Restaffald
Køres til forbrændingsanlægget hos Norfors i Hørsholm, hvor det bliver omdannet til fjernvarme og el.

Papir og pap
Køres til et anlæg i Brøndby, hvor det bliver sorteret, kvalitetskontrolleret, presset til baller og afsat til certificerede og miljøgodkendte anlæg. Der bliver det omdannet til nye produkter, fx igen til papir og pap eller æggebakker.

Metal
Køres til et anlæg i Roskilde, hvor der kontrolleres, sorteres og bearbejdes for at opfylde stål- og metalværkernes kvalitets- og indkøbskrav. Det bliver efterfølgende solgt til virksomheder, der smelter det om og laver nye produkter, fx bliver jern anvendt i biler og bjælker.

Glas
Sendes til et anlæg i Skævinge, hvor flasker egnet til direkte genbrug bliver renset og forberedt til genpåfyldning. Glasskårene bliver smeltet om til nye glasprodukter.

Affaldssortering ved husstanden er et lovkrav.  Sorteringen skal være med til, at Helsingør Kommune kan nå EU-målene om, at 55 procent af husholdningsaffaldet bliver genanvendt i 2025, 60 procent i 2030 og 65 procent i 2035.

Læs mere om den nye affaldsordning.