Helsingør Kraftvarmeværk lever op til brancheaftale om bæredygtig biomasse

Nyhed

Uafhængig rapport fra 3. part dokumenterer, at træflisen til Helsingør Kraftvarmeværk stammer fra bæredygtig skovdrift og overholder krav om reduktion af CO2-udledning.

none

I fyringssæsonen fra efterår til forår ankommer der jævnligt transporter med bæredygtig træflis til Helsingør Kraftvarmeværk. Foto: Morten Meldgaard.

Brugen af bæredygtig flis på Helsingør Kraftvarmeværk blev så småt introduceret på værket de sidste tre måneder af 2018. Kraftvarmeværket har forpligtet sig til at overholde kravene i brancheaftalen om bæredygtig biomasse. Det betyder fx at mindst 75 procent af flisen brugt i 2018 skal være dokumenteret bæredygtig. Nu er der kommet en uafhængig rapport fra 3. part, der konkluderer, at Helsingør Kraftvarmeværk A/S mere end overholder kravene i brancheaftalen.

”Den uafhængige rapport dokumenterer, at vi mere end lever op til kravene om brug af bæredygtig biomasse. Det er glædeligt, for selvfølgelig skal brugen af klimavenlig træflis ske på en bæredygtig måde. Kravene i brancheaftalen sikrer fx, at biodiversitet og økosystemer kan opretholdes, og at CO2-udledning opvejes af genplantede træer”, siger Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, der ejer 2/3 af Helsingør Kraftvarmeværk A/S.

Helsingør Kraftvarmeværk anvendte i 2018 i alt 22.376 tons træflis fra leverandører i Danmark, Norden og Baltikum.

Med til at opfylde mål i klimahandlingsplan
I brancheaftalen om bæredygtig biomasse er der også krav om reduktion af CO2-udledningen. Ifølge aftalen skal udledningen af CO2 reduceres med mindst 70 procent i forhold til den fossile reference – produktion på naturgas, som har været værkets tidligere energikilde. Også her viser den uafhængige rapport, at Helsingør Kraftvarmeværk har mere end overholdt kravene i de sidste tre måneder af 2018, hvor der blev fyret med flis på værket.

”Med fornyelsen af Helsingør Kraftvarmeværk er vi med til at sikre klimavenlig energi til kunderne. Den uafhængige rapport viser, at vi med brugen af bæredygtig biomasse i energiproduktionen kommer til at levere en meget massiv reduktion af CO2-udledningen – som lovet. Dermed bidrager vi positivt til både den grønne omstilling og til at opfylde målene i kommunens klimahandlingsplan”, udtaler Per Tærsbøl.

Fakta om krav til bæredygtig flis
I følge brancheaftalen skal andelen af dokumenteret bæredygtig biomasse på kraftvarmeværker være minimum 75 procent for 2018.

Rapporten viser, at 92,8 procent af biomassen brugt i 2018 på Helsingør Kraftvarmeværk var dokumenteret bæredygtig.

For 2019 siger aftalen, at minimum 90 procent af biomassen skal være dokumenteret bæredygtig. Når kravet ikke er på 100 procent skyldes det blandt andet, at der også skal være plads til væltede træer fra stormfald el. lign.

Fakta om krav til reduktion af CO2
Ifølge brancheaftalen skal brugen af bæredygtig biomasse resultere i en reduktionen i CO2-udledning på minimum 70 procent. Disse krav forventes af stige til 72 procent i 2022 og 75 procent i 2025.

Rapporten viser, at Helsingør Kraftvarmeværks brug af bæredygtig biomasse i 2018 resulterede i en reduktion i CO2-udledningen på 92,1 procent – i forhold til produktion på fossile brændsler.

Når brugen af biomasse får CO2-udledningen til at falde skyldes det, at udledningen fra forbrænding af træflis optages af de nye træer, der plantes som følge af aftalen. Bæredygtig biomasse er derfor CO2-neutral. CO2-udledning fra fossile brændsler som kul og gas er derimod en ekstra tilførsel til atmosfæren, der fremtvinger klimaforandringer.

Materiale:

Den uafhængige rapport er udarbejdet for Helsingør Kraftvarmeværk A/S - af firmaet NEPCon Certificering Aps.

Se Statusrapport for Bæredygtig Biomasse for Helsingør Kraftvarmeværk A/S.

Se spørgsmål og svar om fornyelsen af Helsingør Kraftvarmeværk og brugen af biomasse.