Juleguide: Få hjælp til at sortere dit juleaffald

Affald

Juleaffald kan få nyt liv, hvis det bliver sorteret korrekt.

julens gaver

Julen står for døren, og med den følger en masse god mad, julepynt og julegaver, men også meget mere affald end normalt. Heldigvis indeholder meget af juleaffaldet mange gode ressourcer, som kan blive genanvendt til gavn for miljø og klima – det kræver bare, at det bliver sorteret korrekt.

Julepynt, juledekorationer og chokoladekalendere er blot nogle af de mange sæsonvarer, som man kan få fingrene i nu. Fælles for dem er, at de ofte består af flere forskellige materialer, og derfor kan det godt være svært at regne ud, hvordan man skiller sig af med dem.

Med denne jule-sorteringsguide gør vi det lidt nemmere for dig at sortere juleaffaldet korrekt.

Julens madrester

Julebordets madrester skal smides ud som madaffald – det samme gør sig gældende med fedtet fra anden eller flæskestegen. Saml fedtet fra julemaden og hæld eller skrab det nænsomt ned i en af de grønne poser til madaffald. For at undgå lækager kan du evt. supplere med en ekstra pose til madaffaldet uden om. Det er vigtigt, at det ikke hældes direkte i vasken, da det kan størkne og stoppe afløbet eller kloakken.

jules madrester
 Julens gaver

Julegaver medfører bunkevis af brugt gavepapir og gavebånd, og selvom det virker oplagt at smide gavepapir ud som papiraffald, så er det ikke altid rigtigt. Gavepapir er nemlig ofte overfladebehandlet, så det får glimmer og den glatte overflade, og hvis det er tilfældet, skal det sorteres som restaffald. Hvis du derimod bruger gavepapir, der ikke er overfladebehandlet – dette vil ofte være brunt og have en ru overflade – så skal det sorteres som papir. Gavepapir, der ikke er overfladebehandlet, har den fordel, at det kan genanvendes.

Gavebånd kan du måske genbruge året efter, hvis du tager hensyn til dette, når du åbner gaven.  Men ellers kan gavebånd desværre ikke genanvendes, når du skal af med det, så det skal sorteres som restaffald.

Når det kommer til julekort, går mange ud fra, at det skal sorteres som papir, men der er lige nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du smider det ud som papir.
Er der pynt og glimmer på julekortet, kan det ikke genanvendes, og det skal i stedet for sorteres som restaffald. Spiller julekortet musik, når du åbner det, så skal det sorteres som elektronikaffald.

Hvis julekortet er uden glimmer, pynt og musik, så kan du trygt sortere det som papir, så det kan blive genanvendt.

julens gaver
Julens emballage

Julen giver ofte store mængder af pap, der både kommer fra internethandlen og julegaveræset. Mange har en beholder til papir og småt pap derhjemme, men den kan hurtigt blive fyldt op, den er ikke til de store papkasser.
I stedet kan du aflevere de større papkasser i papcontaineren på genbrugspladsen og så putte småt pap i papir/papbeholderen derhjemme.

Chokoladekalendere er også en af julens mange emballager, som ved korrekt sortering kan få nyt liv. Skil plastindmaden og papdelen fra hinanden og sortér det som henholdsvis plast og pap.

Man kan næsten ikke sige julefrokost uden også at sige sild, og de mange sildeglas kan heldigvis genanvendes efterfølgende. Låget kan du lægge i metalaffald. Glasset kan du putte i en af de mange kuber til glas – eller på genbrugspladsen.

julekalender
Julens dekorationer

Julens mange dekorationer består ofte af forskellige materialer, og det kan derfor godt være svært at finde ud af, hvordan man korrekt sorterer dem, når julen er ovre.

De unaturlige materialer som silkebånd, nisser, små julekugler og andet julepynt kan gemmes og genbruges næste år. Vil du smide dem ud, skal de i restaffald.

De naturlige materialer i juledekorationerne som kogler, gran og andet grønt, skal smides ud som haveaffald på genbrugspladsen – eller ved næste bestilte afhentning af haveaffald på privatadressen. Kanelstænger, appelsinskaller, nødder og lign. materialer skal smides ud som madaffald. Når du sorterer de naturlige materialer korrekt, kan de heldigvis blive genanvendt, men inden du skiller dig af med dem, så husk at meget af det faktisk også kan gemmes og bruges næste år.

Hvis der er brugt ler i dekorationen, så kan det afleveres på genbrugspladsen i containeren til jord. Inden du afleverer det, skal pynt, grene og andet være fjernet. Har du brugt oasis, skal det sorteres som restaffald.

Ståltråd der er brugt til at holde tingene på plads skal sorteres som metalaffald.

juledekoration
Julens pynt

Det er ikke ualmindeligt, at en julekugle går i stykker, når man skal pynte juletræet eller pakke julepynten ned. Er det tilfældet, så vær opmærksom på, at julekugler laves af mange forskellige materialer udover glas. Sorter dem derfor ud fra, hvilket materiale de er lavet af.

julens pynt
Julens belysning

Julen er lig med hygge, og hvilken bedre måde er der at skabe hygge på end med belysning – både den levende og den elektriske slags.

Men hvis lyskæden har udtjent sin sidste jul, så skal den sorteres som elektronikaffald og afleveres i småt elektronikordningen for enfamilieboliger i en klar frysepose på toppen af beholderen til mad- og restaffald, så tager skraldemanden dem med. Alternativet er at aflevere dem på genbrugspladsen. Det samme gælder for brugte batterier fra lyskæder. Afleverer du dem genbrugspladsen, skal det dog ske som farligt affald.

Stearinrester fra kalenderlyset eller fyrfadslys puttes i restaffaldet. Er fyrfadslyset brændt helt ned, kan du smide metalskålen fra fyrfadslyset i metal, så den kan blive genanvendt.

julens belysning
Julens gran

Når julen er slut, og der efterhånden begynder at være flere grannåle på gulvet end på juletræets grene, så er det indikation på, at juletræet må ud. Du kan aflevere juletræet på genbrugspladsen som haveaffald. Alternativt kan det medtages ved første afhentning af storskrald efter jul. Du kan se her, hvornår vi henter storskrald på din adresse og bestille afhentning.

Har du haft pyntegrønt derhjemme, skal det ligeledes afleveres på genbrugspladsen som haveaffald.

julens gran
Nytårets krudt

Efter julen venter en anden stor festdag lige rundt om hjørnet: nytårsaften. Sådan en aften skal naturligvis fejres med en masse fyrværkeri. Er fyrværkeriet affyret, kan det afleveres som restaffald. Hvis det ikke er affyret, skal det afleveres som farligt affald på genbrugspladsen.

nytårets krudt