Nu skal du også sortere dine mad- og drikkekartoner

Affald

Kunder på ny affaldsordning i Helsingør Kommune skal begynde at sortere fx mælke- og juicekartoner som plastaffald.

mad og drikkekartoner

Kartoner fra mælk, yoghurt, fløde, juice og konserves har indtil nu skulle sorteres som restaffald. Men fra i dag skal kunder på den nye affaldsordning sorterer kartonerne som plastaffald, så materialerne kan blive genanvendt.  Blot skal man huske, at kartonerne skal være tomme for madrester og foldet sammen, så de er flade.

Kartonerne indeholder en masse gode ressourcer, som hidtil er gået til spilde i forbrændingen. Det er skønt, at vi nu endelig kan udnytte ressourcerne bedst muligt til gavn for både klima og miljø.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Det er en dejlig nyhed, at kunder på ny affaldsordning nu skal begynde at sortere deres mad- og drikkekartoner ved husstanden. Kartonerne indeholder en masse gode ressourcer, som hidtil er gået til spilde i forbrændingen. Det er skønt, at vi nu endelig kan udnytte ressourcerne bedst muligt til gavn for både klima og miljø”, siger Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Det nye sorteringskrav gælder for alle kunder på ny affaldsordning, hvor husholdningsaffaldet sorteres ved husstanden. I dag er ca. 75 procent af husstandene i kommunen i gang med at sortere affaldet fra.

Brugte kartoner får nyt liv
Mad- og drikkekartoner består hovedsageligt af pap – faktisk udgør pap 75 procent af materialerne i kartoner. De resterende 25 procent af materialerne er plast- og aluminium, der bruges som belægning på indersiden af kartonerne. Når renovationsmedarbejderne har hentet plastaffaldet, bliver det sendt til et anlæg, der adskiller mad- og drikkekartonerne fra det øvrige plastaffald. I genanvendelsesprocessen derefter bliver paplagene i kartonet skilt ad, så fibrene i pappet kan genanvendes og blive til nyt papemballage til fx mad- og drikkevarer. Plast- og aluminiumdelen i kartonerne sendes til et firma, der er specialiseret i at håndtere dette med henblik på genanvendelse.

Nationalt krav
Sortering af mad- og drikkekartoner fra husholdningsaffaldet er et nationalt krav, som alle landets kommuner skal levere løsninger på. Forsyning Helsingør har – ligesom mange andre – valgt en løsning, hvor mad- og drikkekartonerne skal ned i beholderen til plast.  Baggrunden for denne sorteringsløsning skyldes blandt andet et hensyn til borgerne.

Vi har ikke ønsket at give kunderne flere beholdere ved husstandene.
Jens Bertram, brestyrelsesformand

”Vi har ikke ønsket at give kunderne flere beholdere ved husstandene. De fleste kunder har i forvejen tre beholdere, der fylder, og som for nogle allerede er svære at finde plads til på matriklen. Derfor er jeg glad for, at vi har fundet en løsning, der gør det muligt at sortere mad- og drikkekartoner uden at kunderne skal tage en ekstra beholder i brug”, forklarer Jens Bertram.

klistermærke

Nye mærkater sættes på løbende
Renovationsmedarbejdere fra Forsyning Helsingør vil nu gå i gang med at påsætte nye mærkater med piktogram for mad-og drikkekartoner på alle plastbeholderne i kommunen. Påsætningen af mærkaterne vil ske over de næste par måneder. Selvom mærkaterne endnu ikke er sat på beholderen, skal kunderne alligevel begynde at putte mad- og drikkekartoner i plastbeholderen allerede nu.

Kan også afleveres på genbrugspladsen
Der vil fortsat være mulighed for at aflevere mad-og drikkekartoner på genbrugspladsen på Skibstrup Affaldscenter samt på den nye bynære genbrugsplads i Helsingør, når den åbner i slutningen af august.