Spar på varmen ved at tjekke dine radiatorer

Med denne guide kan du nemt sikre, at dine vandbårne radiatorer fungerer optimalt, så du bruger mindst mulig energi på opvarmning.

Varme

1. Sørg for at radiatorer og termostater ikke er overdækket

Sørg for at dine radiatorer ikke er overdækket eller placeret bag møbler, radiatorskjulere eller gardiner. Det kan forhindre, at varmen bliver fordelt optimalt i rummet. Sørg også for at temperaturføleren ikke er tildækket, så den ikke kan måle rummets temperatur ordentligt. Føleren sidder typisk i termostaten. Har dine radiatorer ikke termostater er det en god ide at få installeret dem på radiatorerne.

2. Tjek temperaturen på radiatoren

Som hovedregel skal en radiator være varm i toppen og kold i bunden. Er radiatoren varm i bunden er det tegn på, at man forbruger mere varme, end man udnytter. Jo koldere vandet er, når det løber ud, jo bedre har du udnyttet varmen. Hvis din radiator er varm i bunden, kan du prøve at skrue ned for radiatoren.

3. Sørg for at dine radiatorer samarbejder

Selvom man kunne fristes til at tro, at man sparer energi ved kun at have en radiator tændt, er det faktisk ikke altid tilfældet. En radiator på fuld styrke bruger nemlig mere energi end to radiatorer på halv styrke. Det er derfor en god ide at anvende flere radiatorer og indstille dem på samme temperatur, så de kan samarbejde om at opvarme rummet.

4. Løsn termostatventilen, hvis den sidder fast

Kan du ikke justere temperaturen på din radiator ved at skrue på håndtaget, så har ventilen formentlig sat sig fast. Er det tilfældet, skal du løsne ventilen. Energistyrelsen har lavet en video, der forklarer, hvordan du løsner den. Du kan se videoen her.

5. Udluft radiatoren

Hvis dine radiatorer risler eller klukker, er der nok luft i systemet, og i så fald skal du udlufte radiatorerne. Det gør du ved at åbne luftskruen øverst på radiatoren med en tang, mens du holder en klud under. Sørg for at lukke luftskruen hurtigt, når der kommer vand ud. Det kan være en god ide at udlufte radiatorerne efter sommeren, hvor de ikke har været tændt.