Online idéværksted: Vær med til at skabe et klimasikkert Tikøb

Spildevand

Forsyning Helsingør inviterer til borgerinddragelse om klimasikringsidéer, der både skal minimere oversvømmelser og skabe nye rekreative muligheder i landsbyen.

Klimatilpasning Tikøb - drone 2

Afløbssystemet i Tikøb er utidssvarende, og når det regner voldsomt, er der allerede i dag risiko for at kloakker løber over, og grundejere får oversvømmet baghaver, huse og veje. Med fremtidens mere intense nedbørsmængder bliver risikoen større år for år. Samtidig er der overløb af opblandet regn- og spildevand til Esrum Sø. Derfor er Forsyning Helsingør i gang med en Klimatilpasningsplan for Tikøb, som skal fastlægge, hvordan afløbssystemet skal fremtidssikres det næste årti, så der bliver mere styr på regnvandet, og risikoen for oversvømmelser og overløb minimeres. Men hvorfor ikke bruge vandet til noget positivt, der kan skabe glæde i byen, når nu Forsyning Helsingør alligevel skal investere penge i et nyt og større afløbssystem?

Det er udgangspunktet for den digitale borgerinddragelse, Forsyning Helsingør nu inviterer Tikøbs borgere til. Den finder sted:

  • Mandag den 6. december kl. 19 - 21 under titlen: Online Idéværksted – om klimatilpasning og nye rekreative muligheder for Tikøb.

Tilmelding

Se program øverst til højre her på siden.

Interesserede borgere kan tilmelde sig senest dagen før den 5. december.

”Vi vil gerne – sammen med Tikøbs borgere – udvikle idéer til, hvordan vi både kan mindske risikoen for oversvømmelser og samtidig skabe nye attraktive landsbymiljøer, hvor vandet kan bruges rekreativt fx til leg og læring – eller til at skabe nye smukke naturperler. Tikøbs borgere kender deres egen by bedst. Derfor har vi brug for deres idéer, indspark og ønsker, så vi sammen kan komme med et bud på en fremtidig klimatilpasset by, hvor regnvandet bruges til noget positivt”, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Digital borgerinddragelse for småbørnsfamilier
Borgerinddragelsen foregår online som et webinar. Årsagen til dette er dels et hensyn til at minimere smitterisikoen i forhold til COVID-19 – men også at digitale møder giver mulighed for, at flere forskellige borgere kan deltage hjemmefra. Det gælder fx småbørnsfamilier, der sjældent møder op til de klassiske borgermøder.

Idéværkstedet bliver video-optaget, så det også kan ses på et senere tidspunkt. Som en del af idéværkstedet skabes et online debatforum, hvor borgere kan drøfte idéer med hinanden og med Forsyning Helsingør efterfølgende.

Hovedudfordringen i Tikøb i dag er, at det meste af byen er fælleskloakeret. Dvs. at spildevand og regnvand løber i samme rør, og når det regner voldsomt, er der ikke plads i rørene til alt regnvandet, der derfor løber over på veje, hos grundejere eller til naturen. Forsyning Helsingør vil på det digitale idéværksted komme med en række nye og kreative forslag til, hvordan regnvandet kan håndteres. Fx kan vi genskabe Tikøbs historiske sø som et forsinkelsesbassin eller bruge regnbede, der samtidig kan virke trafikdæmpende.

”Det spændende ved ídéværkstedet er, at vi ønsker idéer på et tidligt tidspunkt i processen. Vi kan derfor ikke fremlægge meget konkrete planer, men til gengæld er der mere plads til at drøfte, hvordan og om vores projekter kan understøtte andre projekter i byen og ønsker til fremtidens Tikøb. Vi er gode til at lægge rør i jorden. Men når det gælder projekter, der håndterer vand på overfladen, vil vi gerne være bedre til at udnytte synergier med andre projekter og idéer i et konkret område.  Det kan vi kun, hvis vi kender de lokale idéer og ønsker”, forklarer Jens Trædmark Jensen, der er spildevandsplanlægger i Forsyning Helsingør og projektleder på den kommende klimatipasningsplan for Tikøb.

Det endelige program for online idéværkstedet vil blive annonceret ugen før – dvs uge 48, men allerede nu ligger det fast, at formatet netop bliver et ”værksted”, hvor man i grupper kan drøfte idéer og forslag. Og alle er velkommende, så længe det handler om Tikøb.

Se program øverst til højre her på siden.

På vejen mod en klimatilpasningsplan for Tikøb
Alle idéer fra borgerinddragelsen vil blive viderebragt til projektgruppen, som vil bruge det som katalog. I det videre arbejde med en klimatilpasningsplan for Tikøb skal Forsyning Helsingør undersøge, hvordan udvalgte idéer så kan tænkes sammen med de konkrete funktioner, der skal håndtere regnvandet.  Der skal endvidere udarbejdes en implementeringsplan, der prioriterer projekterne med Forsyning Helsingørs øvrige projekter i kommunen i det kommende årti.  

Når den endelige klimatilpasningsplan foreligger, vil den blive oversendt til Helsingør Kommune med anbefaling om indarbejdelse i de kommende års spildevandsplaner.