Opgave til studerende: Brug regnvand til at skabe mere byliv og grøn vækst

Spildevand

Klimatilpasning i Helsingør Centrum er case i årets Klimainnovation Camp.

none

Klimaforandringer giver ekstremt vejr med flere og mere intense regnskyl, hvilket sætter vores byer og kloakker under pres. Den nye virkelighed stiller krav til måden, vi indretter vores byer på, og hvordan vi håndterer regnvandet. Men hvad nu, hvis fremtidens klimatilpasningsprojekter ikke bare minimerer risikoen for oversvømmelse men samtidig begynder at udnytte regnvandet som en ressource i byudviklingen til at skabe værdi på tværs - for sundhed, rekreation, læring og grøn vækst?

Det er den opgave, 26 studerende fra uddannelsesinstitutioner over hele landet bliver stillet overfor i weekenden 5. og 6. oktober. Her afholder KLIKOVAND - i samarbejde med innovationsnetværket Vand i Byer og Aalborg Universitet København - årets Klimainnovation Camp med workshops weekenden over. Målet i år er at få de studerende til at komme med idérige og kreative konceptforslag på de konkrete udfordringer, der er i Helsingør Centrum med at håndtere store mængder vand og minimere risikoen for oversvømmelser fra fx skybrud, stormfloder og fremtidige havvandsstigninger.

”Vi arbejder allerede i dag tæt sammen med Helsingør Kommune om en klimatilpasningsplan, hvor bykernen i Helsingør er et særligt indsatsområde. Og her giver det altså rigtig god mening at tænke løsninger på tværs, inden de gamle gader graves op. På den måde kan vi løse flere udfordringer på én gang – og måske samtidig udnytte de muligheder, der ligger i at se vandet som en positiv ressource, der også kan skabe liv i byrummet. Jeg glæder mig derfor til at se de forskellige innovative koncepter fra de studerende”, siger Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Værdifuld bygningsarv i Helsingør
KLIKOVAND er et netværk for kommuner og forsyningsselskaber med fokus på klimatilpasning. Netværket er oprettet af Region Hovedstaden og har deltagelse af både Forsyning Helsingør og Helsingør Kommune.

”Klimaudfordringerne kalder på innovative løsninger, og derfor er jeg glad for, at studerende fra hele Danmark kommer til Helsingør for at hjælpe os med at tænke nyt. Jeg glæder mig til at se deres projekter og høre, hvordan de tænker, vi kan klimasikre vores gamle smukke by. Vi har et særligt ansvar med en så værdifuld bygningsarv til at finde på nye innovative løsninger sammen med Forsyning Helsingør.  Hvis løsningerne også kan skabe nye byrum og værdi for byen, er det jo optimalt”, siger Christian Holm Donatzky, der er udvalgsformand for By-, Plan- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune.

Mange forskellige studieretninger
De 26 studerende kommer fra så forskellige studieretninger som fx Bæredygtigt Design (AAU), Sociologi (KU), Datalogi og Geografi (RUC), Idræt og Sundhed (SDU), Bygningskonstruktør (KEA) og Vand, bioressourcer og miljømanagement (DTU). Det er vigtigt, at konceptudviklingen på Klimainnovation Camp tager udgangspunkt i de studerendes forskellige kompetencer, da det tværfaglige samarbejde ofte kan være en udfordring i den virkelige verden.

Klimainnovation Camp 2019 bliver finansieret i fællesskab af KLIKOVAND, Vand i Byer og Forsyning Helsingør.

Klimainnovation Camp 2019 bliver afholdt i lokalerne Stengade 72, 3000 Helsingør lørdag den 5. oktober fra kl. 9 – 16 og søndag den 6. oktober fra kl. 9 – 16.30.

I tidsrummet 16 – 16.30 søndag den 6. oktober kåres vinderholdet – med deltagelse af Per Tærsbøl og Christian Holm Donatzky

Tilstede vil også være et dommerpanel bestående af;

Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.
Kristine Vik Kleffel, chefkonsulent, Region Hovedstaden.
Jens Christian Riise, market manager, Water and Clima Resilience, Rambøll
Thomas Binder, professor i bæredygtigt design ved Designskolen Kolding
Maj-Britt Quitzau, lektor i strategisk byplanlægning, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet