Rendesten til regnvand og ny gågade i Hestemøllestræde

Spildevand

Forsyningsselskab og kommune har gjort byrummet mere attraktivt i en af de ældste områder af Helsingør.

Oversigt ned mod havnen

Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør har nu indviet pilotprojektet i Hestemøllestræde. Fremover vil kommunens borgere, turister og gæster i byen kunne opleve Hestemøllestræde med et nyt og mere indbydende udtryk med blandt andet ny belægning, mødesteder og gågadezone - og samtidig er gaden blevet klimatilpasset, så regnvandet nu løber på overfladen i stedet for nede i kloakken.

Ved at bruge den åbne rendesten til regnvandet har vi samtidig valgt en løsning, der sender tankerne tilbage til gamle dage og dermed passer godt sammen bydelens øvrige udtryk.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Jeg glæder mig meget over det arbejde, der er blevet udført, som kombinerer det historiske udtryk med klimavenlige løsninger.  Vi står med et flot resultat, der klæder vores smukke historiske by. Nu vil vi bruge erfaringerne fra dette projekt, når vi skal rulle Byrådets investeringsplan for Bymidten ud de kommende år,” siger borgmester Benedikte Kiær.

Formand for By-, plan- og miljøudvalget, Christian Holm Donatzky har fulgt projektet fra start og han er særlig tilfreds med at den valgte løsning respekterer de historiske værdier og udtryk, der er til stede i gaden med fx karmeliterkloster, bymuseum og bygninger fra det gamle Wiibroe-bryggeri:

”Jeg er glad for, at vi med projektet nu får skabt en bedre sammenhæng mellem den historiske bydel og Kulturhavnen. Ved at binde de to dele af vores by sammen håber jeg også, at mange af dem, der hvert år besøger Kulturhavnen og Kronborg også slår et smut forbi vores smukke historiske bydel, der åbenlyst har så meget at byde på,” siger udvalgsformand Christian Holm Donatzky.

Siden sommeren 2020 er der blevet arbejdet i strædet med projektet, som nu har fået åben rendesten i gaden til regnvandet:

”Vi har valgt en enkel og effektiv klimaløsning. Ved at holde regnvandet længst muligt på overfladen forsinkes vandet på dets vej mod kloakken, og dermed mindsker vi risikoen for oversvømmelser i kældre hos forretninger, erhverv og private borgere. Ved at bruge den åbne rendesten til regnvandet har vi samtidig valgt en løsning, der sender tankerne tilbage til gamle dage og dermed passer godt sammen bydelens øvrige udtryk”, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Den åbne rendesten
Indvielsen med kloster og plads
nedløbsrør ud til vejen