Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar om det nye indsamlingssystem for husholdningsaffald

Hvem gælder indsamlingssystem for?

Indsamlingssystem for husholdningsaffald gælder for alle husstande i kommunen samt kommunale institutioner.

Hvorfor skal jeg have 3 beholdere?

Standardløsningen med tre forskellige beholdere er designet til villa, parcel- og rækkehuse og tager udgangspunkt i, hvor meget affald én familie producerer. Disse boliger vil som standard få;

  • En beholder på 240 l med to rum til henholdsvis mad- og restaffald. Beholderen tømmes hver 14. dag.
  • En beholder på 240 l med to rum til henholdsvis metal- og plastaffald. Beholderen tømmes hver 4. uge.
  • En papirbeholder på 240 l, der også kan bruges til småt pap. Beholderen tømmes hver 7. uge. De fleste husstande har allerede denne beholder

Hvorfor går der 14 dage før beholderen med mad- og restaffald tømmes?

Der er mere plads til affaldet, når hver familie har tre beholdere, og erfaringerne fra de kommuner, der har prøvet lignende indsamlingssystemer viser, at 14 dages tømning er passende.

Kan jeg få tømt mad- og restaffald oftere end hver 14. dag?

Ja, det er muligt – som tilkøb - at få tømt mad- og restaffaldet hver uge i sommerperioden.

Kan jeg få flere eller større beholdere?

Det er muligt at få større eller flere beholdere.

Ønsker du større eller flere beholdere til restaffald og madaffald, vil dit tømmegebyr stige, da tømmegebyret opkræves på baggrund af det volumen, du har til rådighed. Ønsker du flere eller større beholdere til de tørre genanvendelige fraktioner, som plast, metal og papir vil dette ikke have indflydelse på dit tømmegebyr.

Har vi en køkkenspand til madaffaldet?

Ja, alle husstande har en madaffaldsspand, som kan bruges til at indsamle madaffald i køkkenet. Madaffaldsspanden rummer 7 liter og er ca. 23 cm høj, 25 cm bred og 23 cm dyb. Der udleveres også plastposer til madaffaldet, som passer til spanden. Både spand og poser er produceret af genbrugsplast.

Hvis du mangler en madaffaldsspand, kan du bestille en ved henvendelse til Kundeservice på 48405050.

none

Hvorfor er det nødvendigt med affaldssortering ved husstanden?

Helsingør Kommune har et mål om, at 50 procent af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2022. .

Målet for Helsingør flugter med det overordnede nationale mål i den tidligere regerings ressourcestrategi ”Danmark uden affald” samt i kommunens Ressourcre- og affaldsplan.

Hvilke erfaringer har andre kommuner med sortering af husholdningsaffald?

De fleste andre kommuner, der er begyndt på sortering af husholdningsaffaldet, har generelt gode erfaringer med den type indsamlingsordning, der nu gælder i Helsingør Kommune, fx Egedal, Holbæk og København. Og borgerne er generelt glade for, at de kan sortere affaldet ved husstanden.

Er det en fordel for miljø og klima, at vi sorterer affald til genanvendelse?

Ja, miljøgevinsten er dokumenteret - også når der indregnes fx forbrug af brændstof i renovationsvogne og klima- og miljøaftryk ved genanvendelsesprocesser. For eksempel er CO2-besparelsen markant ved at genanvende metal og plast – fremfor at producere nyt.

Kan jeg afmelde mig affaldsordningen?

Forsyning Helsingør kan ikke afmelde dig fra ordningen med indsamling af sorteret affald ved husstanden, da dette  er blevet et lovkrav med en ny bekendtgørelse fra december 2020. Det er altså ikke længere frivilligt for énfamiliehuse, om man vil have affaldsbeholderne eller ej.

Kommunens regulativ etablerer indsamlingsordningen som en henteordning og beholdere skal placeres på matriklen.

Helsingør Kommune er myndighed og kan i helt særlige tilfælde give dispensation. Fx til borgere der - pga fysiske eller psykiske lidelser - ikke er i stand til at sortere affald, eller hvis det er fysisk umuligt at tømme beholdere fx hos nogle husstande i Helsingør Bymidte, hvor dagrenovationssækken i dag bliver hentet igennem husets entré.

Der vil ikke blive dispenseret fx ved trapper, stengærde og løst underlag, hvor der er fysisk plads til beholdere på matriklen. Hvis din adgangsvej ikke lever op til retningslinjerne, kan du henvende dig til Kundeservice på 48405050 og aftale, at du sætter dine beholdere frem til skel senest kl. 6 på tømmedagen.

Hvordan sorterer jeg korrekt?

Forsyning Helsingør vil hjælpe alle med at sortere korrekt, bl.a. ved hjælp af pjecer, små film, information på beholderen og en udførlig elektronisk sorteringsguide, som vil være tilgængelig på hjemmesiden og via app’en ’Affaldsportalen’.
Du kan tjekke vores sorteringsvejledning med eksempler på det mest typiske affald. Den findes i to varianter. En til husstande med beholdere på hjul og en til husstande med nedgravede affaldsløsninger.

Hvad sker der med affaldet, efter det er sorteret?

Forsyning Helsingør har lavet aftaler med forskellige aftagere af genanvendeligt affald med det formål at optimere genanvendt mængde, kvalitet og økonomi. Aftalerne løber typisk et par år ad gangen. Forsyning Helsingør arbejder hele tiden med at sikre så fornuftige aftaler som muligt.

Restaffald – bliver sendt til forbrænding på Norfors i Hørsholm og omdannes til fjernvarme og el.

Madaffaldet – køres til et anlæg i Ølstykke. Her bliver det omdannet til biopulp. Pulpen bliver sendt videre til et anlæg i Solrød, hvor det omdannes til biogas og gødning. Biogassen opgraderes til fossilfri naturgas, som bl.a. kan bruges af transportsektoren, og gødningen gør nytte på landbrugets marker, hvor næringsstofferne indgår i naturens kredsløb.

Plast – bliver sendt til anlæg i Tyskland, hvor ca. en tredjedel udsorteres i rene plasttyper, som afsættes til genanvendelse. Resten, som ikke i dag umiddelbart kan genanvendes eller sorteres fra, bliver omdannet til energi ved forbrænding.

Metal – bliver sendt til et anlæg i Roskilde, hvor metallet sorteres og afsættes til virksomheder, der omsmelter det, så det kan bruges i nye metalprodukter.

Papir/pap – bliver sendt til et anlæg i Brøndby, som afsætter det til produktion af nyt papir og pap.

Glas skal fortsat afleveres i kuber og på genbrugspladsen. I Skævinge sorteres ca. en tredjedel i flasker til genbrug/genpåfyldning og resten til genanvendelse af skår.

madaffald_1240x600.jpg

Hvordan kan vi være sikre på, at affaldet bliver genanvendt?

Vi afsætter kun til aftagere, hvor genanvendelsen er dokumenteret.

I forhold til plastaffaldet bliver det sendt til anlæg i Tyskland, hvor ca. en tredjedel udsorteres i rene plasttyper, som afsættes til genanvendelse. Resten, som ikke i dag umiddelbart kan genanvendes eller sorteres fra, bliver omdannet til energi ved forbrænding.

Hvad sker der, hvis jeg kommer til at sortere affaldet forkert?

Fejlsorteringer kan ødelægge genanvendelse. Hvis du er i tvivl, så kom affaldet i restaffald og tjek sorteringsvejledningen eller den elektroniske sorteringsvejledning, som findes her:

På hvilken måde har borgerne været inddraget i beslutningsprocessen?

Borgerne har haft mulighed for at påvirke indsamlingssystemet i den høringsperiode, der har været forud for byrådsbeslutningen i januar 2018.

Er der foretaget ændringer på baggrund af høringsperioden?

Mange hilste muligheden for at sortere mere ved husstanden velkommen.

Dog har nogle borgere været bekymret for at mad- og restaffald vil komme til at lugte, når det bliver tømt hver 14. dag. Derfor blev der lavet en specifik undersøgelse af, hvordan 14-dages tømning fungerer i andre kommuner, inden Byrådet vedtog det nye regulativ for husholdningsaffald.

Erfaringerne viser, at lugtgener i sommermånederne er sjældne – og kan afhjælpes ved at borgerne følger en række gode råd.

Det gælder fx brug af plastposer af god kvalitet, at posen lukkes godt med knude, at posen lægges forsigtigt i spanden, og at låget på affaldsbeholderen holdes lukket og stilles i skyggen om sommeren.

Forsyning Helsingør vil udlevere solide poser af genbrugsplast gratis.