Hvad er fjernvarme

Fjernvarme er et effektivt og pålideligt system med positiv klimaeffekt og høj forsyningssikkerhed.

HØK Varme

Med fjernvarme får du en energikilde med lavt klimaaftryk, som du kan stole på - også når det er koldt og solen ikke skinner. Forsyningssikkerheden er i top, og samtidig er fjernvarmen fremtidssikret, da vi kan bruge flere forskellige klimavenlige energikilder i systemet. Og så er det let og praktisk at bruge. 

Vi leverer varme med lav CO2 belastning

For at passe på miljøet leverer vi fjernvarme med mindst mulig CO2 belastning. Det gør vi ved at producere fjernvarme af forskellige energikilder. 

I miljødeklarationen for Helsingør Kraftvarmeværk kan du se brændselssammensætning og miljøbelastning af fjernvarmeproduktion 2023. 

I miljødeklarationen for Forsyning Helsingør Varme A/S kan du brændselssammensætning og miljøbelastning af den leverede varme hos varmekunden i 2023. 

I 2023 blev der produceret med følgende brændselssammensætning:

2023 Helsingør Kraftvarme Forsyning Helsingør Varme A/S
Affald (kraftvarme)    7,6% 7,6%
Biomasse (kraftvarme)  75,4% 75,4%
Biomasse (kedel)  8,8% 8,8%
Naturgas (kraftvarme)     0,4% 0,4%
Naturgas (kedel)  7,5% 7,5%
Olie kedler 0,3% 0,3%

Andel af vedvarende energi i fjernvarmen er opgjort til 88,4%.

Naturgassen bruges kun som spids- og reservelast eller til understøttelse af elnettet på Sjælland, hvis der er behov for det.

Den samlede fjernvarmeproduktion i Helsingør gav i 2023 en udledning af drivhusgasser på 14,24 gram CO2 per kilowatt time varme leveret fra transmissionsnettet. Det svarer til 17,27 gram CO2 per kilowatt time leveret hos varmekunden hos Forsyning Helsingør. Grunden til at tallet er højere hos varmekunden er, at varmetab i ledningsnet indregnes.

brændselssammensætning 2023

Sådan fungerer fjernvarmen

Fjernvarmen i Helsingør fungerer ved hjælp af vand, der opvarmes i kraftværker og kedler og cirkuleres i et ledningsnet under veje og gader.  Fjernvarmen giver varme til din fjernvarmeenhed, som opvarmer radiatorer og varmt brugsvand i huset. Derefter kommer det afkølede fjernvarmevand retur til vores produktionsanlæg. Vi bruger returvandet til at nedkøle den røg, der opstår, når vi producerer ny varme til dig. Jo koldere returvand, desto bedre udnyttelse af brændslerne. Vi holder også løbende øje med temperatur og tryk i fjernvarmenettet. Fjernvarme er kort sagt et effektivt og pålideligt system, som hjælper med at opfylde de grønne målsætninger.

Se filmen om flisens vej gennem Helsingør Kraftvarmeværk 

De mange fordele ved fjernvarme

Den danske fjernvarme er verdenskendt, da Danmark har udviklet et fleksibelt, brugervenligt og bæredygtigt system baseret på energikilder med lav CO2-belastning. Biomasse kraftværket er med til at regulere el-systemet, så der også produceres el når der ikke er nok vind og sol, og varmen kan lagres i den store akkumuleringstank på Energivej. Fjernvarme er fremtidssikret, da vi kan bruge forskellige energikilder. Forandrer verden sig, skifter vi til den mest klimavenlige og økonomiske energikilde. Og så er det let og praktisk at bruge. Fjernvarme er lugtfrit, lydløst og pladsbesparende.

Som en ekstra bonus stiger værdien af huse, der får installeret fjernvarme.

Her er 6 gode grunde til at skifte til fjernvarme:

  1. Dit anlæg er nemt og driftssikkert – du skal ikke selv gøre noget, når først fjernvarmen er installeret
  2. Et fjernvarmeanlæg har en gennemsnitlig levetid på 20-25 år
  3. Fjernvarmen har en meget stabil pris, som har været faldende i de seneste ti år.
  4. Pladsbesparende, lydløs, lugtfrit og fuld isoleret
  5. Fjernvarme bidrager til den grønne omstilling
  6. Dit hus kan blive mere værd pga. forbedret energimærkning, og fjernvarmen forringer ikke boligens udseende

Fjernvarme skåner naturen for CO2

Vi handler bæredygtigt i dag, men tænker også seriøst over, hvilken verden vi vil efterlade til vores børn og børnebørn. I Helsingør bruger kraftvarmeværket primært bæredygtig biomasse til produktion af varme og el. Det er en energiform med positiv klimaeffekt, der nedsætter CO2 udledningen med ca. 90 procent i forhold til brug af naturgas. Bæredygtig biomasse regnes som CO2-neutralt, da den CO2-udledning, der sker ved afbrænding af biomassen, bliver optaget igen af genplantede skove. På den måde sparer din fjernvarme hver dag naturen for store mængder CO2. I fremtiden vil vi etablere ny varmeproduktion baseret på vedvarende energi, for eksempel store varmepumper.

Vi leverer fjernvarme til ca. 15.000 husstande samt skoler, institutioner og erhverv i Helsingør Kommune.

Forsyningsområdet er løbende blevet udbygget, og i dag forsyner vi dele af Helsingør, Snekkersten, Gurre, Tikøb, Kvistgård og Espergærde. 

fjernvarmeunit og Lars

Indtast din adresse og se om du kan få fjernvarme

Se om du kan få klimavenlig fjernvarme til en god pris