Tjek om du har en god varmeafkøling

Din afkøling fortæller, hvor godt du udnytter fjernvarmen. En god afkøling giver lavere varmeregning – og er bedre for klima og miljø.

fjernvarmemåler

Fjernvarmevand bruges til opvarmning af dine varmekilder som gulvvarme, radiatorer og til opvarmning af dit brugsvand. Når du har brugt varmen i vandet, bliver det afkølede vand sendt retur til vores varmeværk. For at have en god afkøling skal returtemperaturen helst være 40 grader eller under.

Jo bedre du afkøler fjernvarmevandet, jo mere udnytter du varmen i det. Afkøles fjernvarmevandet ikke godt nok, vil du skulle bruge mere fjernvarmevand til at opvarme din bolig – og du vil få en dyrere varmeregning. Samtidig er fjernvarmeværket nødt til at sende en større mængde fjernvarmevand i cirkulation eller hæve temperaturen. Det giver et unødigt energiforbrug, der belaster klima og miljø. 

Hvad er afkøling?

Afkøling er temperaturforskellen mellem fjernvarmevandet, der kommer ind i din bolig (fremløb), og det afkølede vand der forlader dit anlæg (returløb). 

Hvad er den optimale afkøling?

Et godt pejlemærke er, at temperaturforskellen skal være mellem 25 – 45 grader om vinteren. I sommerperioden sænkes fremløbstemperaturen, da behovet for varmt vand ikke er lige så stort.
Af den årsag kan du heller ikke opnå samme store temperaturforskel som om vinteren. I stedet skal temperaturforskellen om sommeren helst ligge mellem 15 –30 grader.  

Hvor kan jeg se min returtemperatur?

Se din returtemperatur på din fjernvarmemåler. For at have en god afkøling skal returtemperaturen helst være 40 grader eller under.

Herunder kan du finde en interaktiv brugervejledning til din fjernvarmemåler. Klik på den fjernvarmemåler, du har og følg vejledningen.

Bemærk:

  • Guiden er en general guide for den aktuelle model, og der kan derfor være mindre afvigelser i forhold til den faktiske målers visninger og menuer, fx kan rækkefølgen på displayet være anderledes end vist i guiden.
  • I alle guides er energien angivet i MWh, men din måler kan være opsat til at måle i kWh.

 Multical 601: 

fjernvarmemåler

 Multical 602: 

fjernvarmemåler

Multical 603:

fjernvarmemåler
Hvordan undgår jeg at få dårlig afkøling?

Dårlig afkøling kan skyldes flere ting, bl.a.:

  • For højt indstillede varmtvandstemperatur
    Løsning: Stil temperaturen i din varmtvandsbeholder til 50-55 grader.
     
  • Manglende sommerluk af dit varmeanlæg
    Løsning: Husk at lukke sommerventilen – og sluk for cirkulationspumpen (nye anlæg med styring har automatisk sommerluk).
     
  • Termostater på radiatorerne er ikke indstillet ens
    Løsning:  Alle radiatorer eller varmeflader i sammenhængende rum bør indstilles ens. Undersøg også om alle radiatorer i samme rum afkøles ensartet ved at føle på returledningen fra radiatorerne. Den skal helst være så kold som muligt – og ikke mere end lunken.
     
  • Tildækket/afskærmet radiator
    Løsning: Tildæk/afdæk aldrig radiatoren med møbler eller tøj.
     
  • For små radiatorer
    Løsning: Hvis en radiator er for lille og ikke kan varme rummet op, skal der indsættes en ny eller ekstra radiator, så ydeevnen på radiatoren/radiatorerne passer til rummets størrelse og behov for varme.
     
  • Fastsiddende ventiler
    Løsning: Prøv at ”motionere” ventilerne ved at åbne og lukke dem et par gange.
     
  • Ingen styring af gulvvarme
    Løsning: Er der ikke installeret rumtermostater eller anden styring på gulvvarmen, kan det resultere i dårlig udnyttelse af fjernvarmen. Monter rumtermostater og evt. supplerende styring på gulvvarmen.
     
  • Defekte eller gamle radiatorventiler
    Løsning: Skift ventilerne til nogle med forindstilling og få en autoriseret VVS’er til at forindstille ventilerne, så det passer til rummenes størrelse.
     
  • Manglende eller forkert indregulering
    Løsning:  Indregulering sikrer den rigtige fordeling af fjernvarmevandet i dine radiatorer. Få et et serviceeftersyn af dit fjernvarmeanlæg min hvert 2. år, så du sikrer dig, at det er indreguleret. 
Jeg har dårlig afkøling, hvad gør jeg?

Hvis du har dårlig afkøling – og ikke selv kan afhjælpe problemet ved hjælp af ovenstående løsningsforslag – skal du kontakte en autoriseret VVS’er, der kan gennemgå din varmeinstallation og fortælle dig, hvad problemet er, og hvordan det kan løses.