Spørgsmål/Svar Varme

Find svar på de mest almindelige spørgsmål om varme her.

Spørgsmål vedr. nuværende fjernvarmekunder  

Hvad gør jeg med min varmeopgørelse, når jeg flytter?

Afregning af fjernvarme er ikke en del af den refusionsopgørelse, som din ejendomsmægler laver. Du skal kontakte os for at få lavet en flytteopgørelse.

Når du flytter er det vigtigt, at måleren bliver aflæst. På den måde bliver det det korrekte forbrug, der danner grundlag for flytteopgørelsen – og for det nye budget til indflytteren. Derfor må du heller ikke give dine girokort til den nye indflytter.

Når du aflæser måleren, skal du notere tre afregningstal:

  • kWh (som er det variable forbrug, der betales varmebidrag af)
  • m3 (som er det variable forbrug, der betales transportbidrag af)
  • hrs (timer)

Vi skal have timeangivelsen, så vi kan se, om måleren har kørt hele perioden.

Hvad gør jeg, hvis jeg midlertidigt skal overtage en andens betalinger?

Du overtager kun en andens betalinger, hvis du er bobestyrer ved et dødsfald, hvor I skifter privat.

I så fald skal du kontakte os for at få ændret opkrævningsadressen.

Alternativt kan vi indgå en skriftlig aftale om henstand, til bobehandlingen er færdig.

Hvad gør jeg, hvis mine radiatorer ikke virker?

Det er dig selv - eller din udlejer – der har ansvaret for at vedligeholde de indvendige installationer. Hvis dine radiatorer ikke virker, er det vigtigt, at du reagerer hurtigt:

  • Bor du i egen bolig, bør du kontakte en VVS-mand, der kan vurdere og reparere din radiator.
  • Bor du til leje, bør du kontakte boligselskab, vicevært eller udlejer.

Hvad gør jeg, når fjernvarmen er installeret?

Når vi har synet den indvendige installation og sat måleren op, sender vi dig et velkomstbrev. Det indeholder et budget for resten af opkrævningsåret.

Dine acontorater bliver opkrævet over PBS, hvor du har mulighed for at blive tilsluttet Betalingsservice. 

Kontakt Kundeservice og hør mere om dine muligheder. 

Hvordan aflæser jeg min varmemåler?

For at kunne måle det reelle fjernvarmeforbrug er dit varmeanlæg monteret en varmemåler.

Varmemåleren kaldes en energimåler, fordi den både;

- Registrerer den mængde fjernvarmevand, der cirkulerer gennem varmeanlægget.

- Og samtidig måler vandets temperatur, når det sendes ind i boligen, og når det sendes retur til varmeværket.

- Forsyning Helsingør Varme benytter fire forskellige målertyper til de mindre forbrugere, også kaldet kWh målere. De store målere er MWh-målere, og de er ikke beskrevet her.

-Varmemåleren er fjernaflæst, så vi registrerer løbende dit forbrug. 

Hvordan er beløbet på mine acontorater fastsat?

Vi har fastsat beløbet på dine acontorater efter dit hidtidige forbrug:

Hvis du allerede er kunde, beregner vi nye acontorater, når taksterne ændres. Det sker som regel ved starten af det nye opkrævningsår. Din nye acontorate vil blive beregnet ud fra forbruget i det netop afsluttede år – dog korrigeret med graddage svarende til et normalår. Graddage angiver det sandsynlige forbrug af energi til opvarmning på baggrund af vejret udenfor. Et såkaldt normalår er et gennemsnit af graddage for de seneste 20 år.

Hvordan søger jeg varmetilskud?

Er du pensionist og har kollektiv varmetilslutning, kan du få varmetilskud fra kommunen. Varmetillægget dækker udgifter til opvarmning, altså udgifter til el, gas, olie og andre former for brændsel.

Vil du søge varmetilskud – eller har du spørgsmål om varmetilskud – så kontakt Borgerservice, Birkedalsvej 27, 3000 Helsingør, telefon 4928 3101.

Hvornår og hvordan aflæser vi dit forbrug?

Vi afslutter vores årsregnskab 31. december. Vi aflæser dit forbrug i det forgangne år lige omkring denne dato.

Forsyning Helsingør aflæser selv dit forbrug via en radiosender i måleren. Hvis der opstår fejl på radiosenderen eller måleren, kontakter vi dig.

Vi har bygget til – hvad gør jeg?

En del af taksterne for fjernvarme består af et arealbidrag. Du er selv forpligtet til at give os besked om til- og ombygninger, der påvirker arealbidraget

Vi kontrollerer BBR-oplysninger via www.ois.dk mindst én gang om året.

Jeg vil gerne udtræde af fjernvarmen. Hvad indebærer det?

Vilkårene for udtrædelse af fjernvarmen sker i henhold til vores Almindelige bestemmelser for fjernvarme. Udtrædelse sker med en vis varslingsperiode, som fremgår af betingelserne. Ved udtrædelse vil du bl.a. blive pålagt at betale omkostninger til afbrydelse af stikledningen samt den nedskrevne værdi af stikledningens anskaffelsesværdi.

Du kan kontakte Forsyning Helsingør for at få et overslag over udgifterne ved udtrædelse.

Kan jeg have andre varmekilder samtidig med fjernvarme?

Du kan godt have supplerende varme som for eksempel brændeovn, pejs, solvarme m.v. samtidig med fjernvarme.

Hvor kommer varmen fra?

Fjernvarmen i Forsyning Helsingørs net produceres med en blanding af varmekilder. Læs mere om hvad fjernvarme er.  

Er fjernvarme godt for miljøet?

Ja, omstilling fra olie- og gasfyr til fjernvarme er en del af den grønne omstilling, der hjælper med at opnå klimamålsætningerne. Læs mere om det her.  

Spørgsmål vedr. tilslutning til fjernvarme/nye kunder  

Jeg vil gerne have fjernvarme. Hvad gør jeg?

Du kan slå din adresse op for at se om du bor i et eksisterende eller udvidelsesområde.

Bor du i et af de eksisterende fjernvarmeområder, bedes du udfylde formularen, hvorefter vi vender tilbage med et tilbud om tilslutning. Vi vil tilslutte nye kunder i den rækkefølge, aftalerne indgås.

Bor du i et udvidelsesområde, kan du udfylde en interessetilkendegivelse. Forsyning Helsingør vil udbygge disse områder med fjernvarme i perioden 2022 til 2026, såfremt der er tilstrækkelig tilslutning i de enkelte områder. Vi vil løbende kontakte kunderne med tilbud om tilslutning.

Hvis din ejendom ikke ligger i et af de nævnte områder, er det muligt at den ligger i et område, hvor vi på længere sigt planlægger at udbygge med fjernvarme. De langsigtede planer med forventede årstal for udbygning fremgår af kortet. Du kan også slå adressen op i vores digitale kort (link til se kort) for at se kortet mere detaljeret.

Vær opmærksom på, at vi løbende vil opdatere områdeoplysningerne under fh.dk/varme.

Hvordan foregår tilslutning til fjernvarme?

Hvis du bor i et eksisterende fjernvarmeområde kan du læse beskrivelse af processen. Når vi etablerer nye stikledninger, vil det være en fordel også at få naboerne med, så vi kun skal grave i vejen på en gang.

I udvidelsesområderne vil vi gennemføre kampagner for at få størst mulig tilslutning, når vi lægger hovedledningerne i vejen.

Hvordan lægges varmen ind i huset?

Vi graver en rende fra vejen og frem til ydermuren på dit hus og lægger en stikledning med fjernvarme.

Stikledningen kan enten føres indenfor muren ved en gennemboring, eller den kan afsluttes i et skab udenpå muren. Borer vi gennem væggen, vil vi også etablere tætninger af muren rundt om rørene. Ved afslutning af stikket vil vi sætte to hovedventiler. Når stikket er lagt, lægger vi jord og fliser på plads og bortkører evt. overskudsjord. Har vi gravet i din græsplæne, river vi og sår græsfrø eller lægger græstørv tilbage. Det kan være nødvendigt, efter aftale, at flytte buske og beplantning midlertidigt imens der graves.

Enkelte steder kan det være en fordel at foretage en styret underboring fra vejen ind på grunden.

Hvem bestemmer hvor der skal graves, når der etableres fjernvarme?

Det er Forsyning Helsingør, der placerer stikledningen. Inden arbejdet går i gang, vil vi besøge din adresse for at aftale placeringen med dig. Der skal blandt andet tages hensyn til, hvor andre ledninger er placeret på grunden. Ved besøget vil der blive lavet en installationsaftale, som indeholder en skitse for ledningsføringen. Når entreprenøren foretager udgravningen, kan der i nogle tilfælde være behov for at justere placeringen, hvilket vil ske efter aftale.

Du skal acceptere, at der bliver foretaget reparation eller udskiftning af ledningsnettet på din ejendom, og du må ikke efterfølgende bygge over ledningen eller fritgrave den uden foregående aftale. Forsyning Helsingør skal også have uhindret adgang til din varmemåler.

Hvad skal jeg selv sørge for?

Når du har underskrevet aftale om fjernvarme, vil vi kontakte dig for et besøg på adressen. Her aftaler vi, hvor stikket skal føres ind i huset, og hvor der skal graves på grunden. Der laves en installationsaftale, som styrer det videre arbejde. Vi vil også vejlede dig om det videre forløb.

Du skal selv kontakte en eller flere VVS installatører for at få tilbud på at levere og installere en fjernvarmeenhed i dit hus, nedtage den gamle varmeenhed (f.eks. gas- eller oliefyr) samt montere rør, følere, måler, netstik m.v. Du skal også selv stå for evt. reparation af puds, maling m.v. indvendigt i huset.

Du skal også selv stå for afmelding af dit gasstik, og du kan søge tilskud til dette via Evidas hjemmeside.

Entreprenøren vil normalt kontakte dig inden gravearbejdet påbegyndes, men du behøver ikke være hjemme mens arbejdet pågår. 

Hvad koster fjernvarmeinstallationen?

For fjernvarmestikket betaler du et standard investeringsbidrag. Derudover skal du regne med en udgift til VVS installatørens arbejde og levering af fjernvarmeenhed på typisk 30-40.000 kr., men beløbet kan variere alt efter arbejdets omfang. Udgift til afkobling af naturgasstikket kan man søge dækket af Energistyrelsens afkoblingsordning via Evidas hjemmeside.

Hvor længe skal jeg undvære varme i huset?

Det gamle varmeanlæg vil normalt køre videre mens vi etablerer fjernvarmestikket. Din VVS installatør vil typisk kunne omkoble mellem det gamle anlæg og fjernvarmen på en enkelt arbejdsdag, så tiden uden varme og varmt brugsvand er minimal.

Hvad gør jeg med min olietank?

Hvis du skal nedlægge en eksisterende olietank på din grund, skal du oplyse det til kommunens miljøafdeling. Læs mere om det her

Spørgsmål vedr. udvidelsesområderne  

Hvem bestemmer hvilke områder, der først skal have fjernvarme?

Forsyning Helsingør udbygger fjernvarmen efter en samlet plan, der løber over en årrække. I Helsingør er hovedledningsnettet allerede etableret i nærheden af udvidelsesområderne, og det er derfor en fordel at udbygge fjernvarmen her til at starte med. De gasforsynede områder i Snekkersten og Espergærde skal først have ført varmen frem med nye hovedledninger.

Hvor stor tilslutning skal der være før arbejdet påbegyndes?

Økonomien i vores anlægsprojekter er baseret på, at minimum 60% af kunderne har sagt ja til at blive tilsluttet fjernvarme. Jo før vi når op på denne tilslutning, desto før vil vi starte anlægsprojektet.

Hvis du gerne vil have fjernvarme, kan det derfor være en fordel at spørge naboer og andre på vejen, om de også er interesserede.

Hvor længe varer gravearbejderne på min vej?

Vi vil løbende opdatere hjemmesiden for de aktuelle områder med informationer om tidsplaner for arbejderne. Vi er klar over, at gravearbejderne vil genere trafik og parkering på vejen, og vi vil generelt sørge for at blive færdige uden unødig ventetid. Det er en fordel at så mange som muligt tilslutter sig under kampagnen, så vi slipper for at grave vejen op igen i de følgende år. 

Hvor længe holder fjernvarmerørene?

Levetiden for fjernvarmerørene er typisk omkring 50 år. Vi holder løbende øje med tilstanden af rørene, bl.a. ved at lave termografiske fotos, der afslører om isoleringen er intakt eller der er begyndende brud på rørene.