Fremtidssikring af vandforsyningen

Vand

Lavt vandtab, udvidelse af kapaciteten i vandledninger og grundvandsbeskyttelse er blandt de tiltag, der skal sikre rent drikkevand til fremtidens generationer.

drikkevand

I Forsyning Helsingør arbejdes der aktivt med at sikre rent drikkevand til nutidige og fremtidige generationer. En del af arbejdet indebærer bl.a. at sikre, at drikkevandet fra de to vandværker i Snekkersten og Hellebæk når frem til beboernes vandhaner – uden at der sker et større vandtab undervejs. I 2022 var vandtabet på 7,1 procent – mod 7,4 året før.

Renovering af vandledninger forhindrer vandtab
Vandtab fra ledningsnettet opstår ofte som følge af et brud på en vandledning. Derfor har Forsyning Helsingør det seneste årti arbejdet målrettet med at renovere det 426 kilometer lange ledningsnet – og samtidig effektiviseret lækagesøgningen, så et eventuelt brud på en vandledning hurtigt kan lokaliseres og repareres, inden vandspildet bliver stort.

Vandtab er spild af både rent drikkevand og de ressourcer, som vi bruger på at hente vandet op, behandle det og pumpe det ud til kunderne.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Vandtab er spild af både rent drikkevand og de ressourcer, som vi bruger på at hente vandet op, behandle det og pumpe det ud til kunderne. Derfor skal vi sikre, at vandet ikke går tabt i processen, og at ressourcerne ikke går til spilde”, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Et af de områder i Helsingør Kommune, hvor ledningsnettet i 2022 har gennemgået en større renovering, er langs Ringvejen rundt om dele af Helsingør Centrum. Her er de gamle smedejernsrør blevet erstattet med nye i særlig velegnet og slidstærk plast.

Faldende vandspildsprocent
Allan Bruus, vandchef i Forsyning Helsingør, fortæller, hvordan den målrettede indsats med at renovere ledningsnettet bl.a. har medvirket til, at vandspildsprocenten er faldet i 2022:

Det gode resultat skyldes både vores målrettede indsats med at renovere ledningsnettet og vores effektive lækagesøgning. Begge dele ser vi effekten af nu
Allan Bruus, vandchef

”Vandspildsprocenten er den mængde udpumpede drikkevand, der ikke nåede frem til kundens vandhane. I 2022 var vores vandspildsprocent på 7,1 procent – mod 7,4 procent i 2021. Det gode resultat skyldes både vores målrettede indsats med at renovere ledningsnettet og vores effektive lækagesøgning. Begge dele ser vi effekten af nu”.

Kapacitetsudvidelse af ledningsnettet ved Ålsgårde
En fremtidssikring af vandforsyningen handler også om, at vandrørene har en tilstrækkelig kapacitet til at kunne levere den nødvendige mængde vand til nuværende og fremtidige beboere i Helsingør Kommune.

Ålsgårde-Hellebæk og Saunte er blandt nogle af de områder i Helsingør Kommune, hvor indbyggertallet fortsat vokser. Dermed stilles der nye krav til Forsyning Helsingør om at sikre, at der er tilstrækkelig med vand i rørene til de godt 6.000 indbyggere i bysamfundet Ålsgårde-Hellebæk og de 1.200 indbyggere i Saunte – samt at vandtrykket i rørene er højt nok. Siden sommeren 2022 har Forsyning Helsingør derfor været i gang med at udskifte vandrørene i områderne med nye og større rør med dobbelt kapacitet.

En del af Strategi 2025
Arbejdet med at fremtidssikre vandforsyningen i Helsingør Kommune er en del af Forsyning Helsingørs nye grønne Strategi 2025, hvori den overordnede strategiske målsætning for vandselskabet er at sikre rent drikkevand til de næste generationer – med særligt fokus på forsyningssikkerhed, vandkvalitet og forebyggende grundvandsbeskyttende tiltag omkring kildepladser.

Blandt de kommende tiltag frem mod 2025 er udarbejdelsen af en handleplan for sikring af grundvandsdannende områder – inkl. screening for sårbare arealer, punktkilder og mulige indsatser.

Samtidig begynder kortlægning og forundersøgelser af mulighederne for sikring af nyt indvindingsområde samt lokalisering af egnet lokalitet til fremtidigt nyt vandværk.

Som situationen er nu, har vi rent grundvand nok til alle borgere i kommunen, og vores vandboringer ligger godt og beskyttet. Men vi vil gerne være på forkant og allerede nu forebygge eventuelle fremtidige forureninger.
Allan Bruus, vandchef

”Som situationen er nu, har vi rent grundvand nok til alle borgere i kommunen, og vores vandboringer ligger godt og beskyttet. Men vi vil gerne være på forkant og allerede nu forebygge eventuelle fremtidige forureninger. Derfor skal vi både se på, hvordan vi kan sikre de grundvandsdannende områder – samt finde flere egnede indvindingsområder, hvor vi kan placere nye boringer”, forklarer Allan Bruus.

vandværk
Snekkersten Vandværk er et af Forsyning Helsingørs to vandværker. Værket blev åbnet i 2019 og har indført den nyeste teknologi - med blandt andet to separate spor og lukkede vandbeholdere.