Tjek dine rør, når der er tøvejr på vej

Vand

Undgå sprængte vandrør i perioder med skiftevis frost- og plusgrader.

Vandhane_frost.png

Når vejret skifter mellem frost- og plusgrader, er dine vand- og varmerør særligt udsatte, da risikoen for frostspændinger er stor – særligt i uopvarmede sommerhuse og kolonihaver, men også udvendige vandhaner på almindelige huse kan blive ramt af frostsprængninger.

Hvorfor sker frostsprængninger
Når vandet fryser til is i et vand- eller varmerør, kan røret udvide sig i sådan en grad, at det potentielt kan springe. Sker det, vil vandet fosse ud af røret, når frosten forsvinder. Selvom man taler om sprængninger, er selve skaden på røret ofte forholdsvis lille at se, da det normalt skyldes mindre revner i røret.

5 gode råd til at undgå frostsprængninger

  1. Vær opmærksom på, om du har skjulte rør til enten varme eller vand på steder, hvor det bliver rigtig koldt. Det kan typisk være i skunkrum, på loftet eller andre steder, hvor rørene er udenfor husets klimaskærm – dvs. husets mure, tag, døre og vinduer.
  2. Luk for hovedhanen i sommer- eller fritidshuset, når du ikke er der om vinteren. Det kan også være en god ide at blæse eller tappe alt vand ud af rørene for at sikre, at der ikke er noget vand tilbage, der kan fryse.
  3. Hold gang i vandcirkulationen. Vandrør har sværere ved at fryse til is, når der er bevægelse i dem. Sørg derfor for hele tiden at have cirkulation i dine vand- og varmerør.
  4. Isolér rørene. I perioder med hård frost kan selv rør med almindelige cirkulation fryse til. Det er derfor en god ide at isolere rørerene – især dem udenfor boligens klimaskærm – for at få en god beskyttelse.
  5. Hold en god varme i din bolig. Forsikringen dækker som hovedregel ikke skader som følge af frost i uopvarmede bygninger, medmindre vandtilførslen er lukket, og anlægget er tømt for vand.

Husk også at holde øje med dit vandforbrug – stiger det pludseligt, eller har du konstant forbrug over en længere periode, kan det være indikation på, at der er sket et brud. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med dit vandforbrug. På din vandmåler kan du se, om der er brud eller lækage. Se her hvordan. Du kan også holde øje med dit vandforbrug enten på Watts eller MitFH.

Hvad gør jeg, hvis røret springer
Sprænger vand- eller varmerøret, er det vigtigste at få stoppet vandstrømmen. Luk derfor for hovedhanen hurtigst muligt. Den sidder ofte ved vandmåleren i bryggerset. Ring derefter til en VVS’er og fjern det vand, der er løbet ud med fx håndklæder og spande.