Smider du penge i skraldespanden?

Nyhed

3.200 kr. smider en typisk dansk familie i skraldespanden hvert år. Skraldespanden bliver nemlig fyldt med mad, der kunne være blevet spist i stedet for at ryge i husholdningsaffaldet. På årsbasis lander 105 kilo spiselig mad i skraldespanden – det svarer til 3.200 kr. om året eller 270 kr. om måneden. Det viser nye tal fra en undersøgelse af skrald fra husstandene i Helsingør.

3.200 kr. smider en typisk dansk familie i skraldespanden hvert år. Skraldespanden bliver nemlig fyldt med mad, der kunne være blevet spist i stedet for at ryge i husholdningsaffaldet. På årsbasis lander 105 kilo spiselig mad i skraldespanden – det svarer til 3.200 kr. om året eller 270 kr. om måneden. Det viser nye tal fra en undersøgelse af skrald fra husstandene i Helsingør.

Hen over efteråret sætter Forsyning Helsingør fokus på at minimere madspildet i Helsingør Kommune.

- Sammen med Helsingør Biblioteker og Helsingør Kommune, ønsker vi at øge borgernes fokus og viden om, hvordan vi kan reducere vores affaldsmængder generelt, men med et specielt fokus på, hvordan vi kan undgå madspild og måske genbruge mere af vores affald, siger affaldsplanlægger i Forsyning Helsingør, Nynne Nørup.

- Derfor inviterer vi til et gratis foredrag på Hovedbiblioteket, hvor man kan få gode tips og tricks til, hvad man selv kan gøre for at mindske sit madspild, fortæller Nynne Nørup.

Mest frugt, grønt, brød og kager
En typisk dansk familie smider hvert år 105 kg spiseligt mad ud. Det er mere en 20 pct. af det samlede husholdningsaffald, der kunne være blevet spist i stedet for at lande i skraldespanden sammen med kaffegrumset og bananskrællen. Typisk er det frugt, grønt og brød og kager, der havner i spanden. Der er altså mange penge at spare ved at begrænse madspil i den daglige madlavning. 

Skjult forbrug af ressourcer
Men det er ikke kun din egen pengepung, der har glæde af, at vi mindsker madspildet – også miljøet får glæde af det. Hver gang du køber bare en enkelt tomat, bruges der ressourcer på at producere, transportere og opbevare den. Det kaldes det skjulte ressourceforbrug. Og hvis tomaten alligevel lander i skraldespanden efter en uge i køleskabet, så er de ressourcer brugt til ingen verdens ting. Faktisk går der 9,4 kg ressourcer til produktionen af en enkelt tomat.

Gratis foredrag om madspild
Søndag den 18. november kl. 13 på Hovedbiblioteket, Allegade 2 kan du gratis høre, hvordan du sparer penge og ressourcer. Nethe Plenge, som er medlem af rådgiverpanelet i Stop Spild af Mad, vil nemlig give tips og tricks til, hvordan du undgår madspild.

Deltagelsen er gratis og kræver ikke tilmelding – så du skal bare møde op søndag den 18. november kl. 13, på Hovedbiblioteket, Allegade 2.

Læs mere om Stop Spild af Mad på hjemmesiden www.stopspildafmad.dk

Læs pressemeddelelsen her.