Tættere på en mere attraktiv og klimatilpasset bykerne

Nyhed

Projektforslag med blandt andet etapeplan for anlægsarbejdet er godkendt og de konkrete forberedelser kan gå i gang.

Visualiseringer - klimatilpasning bymidten

Sådan vil Stengade se ud efter anlægsarbejde og ny belægning er lagt. Illustration: Schonherr. 

Forår 2025 forventes det første anlægsarbejde at begynde på det store kombinerede klimasikrings-, byudviklings- og fjernvarmeprojekt i Helsingør Bykerne. Nu er projektforslaget til Investeringsplanen for Helsingør Bykerne endelig godkendt af Forsyning Helsingørs bestyrelse og senest i Byrådet i Helsingør Kommune. Dermed kan processen henimod anlægsstart begynde med fx projektering, myndighedsdialog, kommunikation og entreprenørudbud.

Klimasikringen er nødvendigt, hvis vi skal sikre de historiske huse. Investeringsplanen vil også give os en mere attraktiv og smuk bykerne, da vi får ny flot belægning og flere smukke udearealer samt gågadezoner.
Benedikte Kiær, borgmester

”Nu er vi kommet et skridt nærmere den vigtige og nødvendige klimatilpasning af vores smukke by. Klimasikringen er nødvendigt, hvis vi skal sikre de historiske huse. Investeringsplanen vil også give os en mere attraktiv og smuk bykerne, da vi får ny flot belægning og flere smukke udearealer samt gågadezoner. I løbet af de næste år vil anlægsarbejdet begynde til det, der i sidste ende vil give byen et markant løft til glæde for både brugere, beboere og detailhandel. Det kommer til at tage nogle år, men resultatet bliver godt, da vi både får passet på vores huse, de historiske værdier og får en by som vil fremstå endnu flottere end i dag”, fortæller Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune.

Arbejde indtil 2036
Projektforslaget indeholder en hovedtidsplan, der inddeler anlægsprojektet i to faser. Fase 1 går frem til 2034 og vil indeholde alle etaper af gravearbejdet med etablering af fjernvarme og regnvandshåndtering - samt renovering og kapacitetsforøgelse af alle øvrige forsyningsarter, herunder kloak, drikkevand og elnet. Endelig afsluttes hver etape med ny belægning. Fase 2 går fra 2034 – 2036 og vil indeholde hydrauliske justeringer og brolægning i randområderne af bykernen.

Forsyning Helsingørs anlægsarbejde vil blive planlagt på en måde, så arbejdet udføres og færdiggøres etapevis. Dermed vil hele byen ikke være gravet op samtidig.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

”Forsyning Helsingørs anlægsarbejde vil blive planlagt på en måde, så arbejdet udføres og færdiggøres etapevis. Dermed vil hele byen ikke være gravet op samtidig. Vi vil også sikre, at der ikke skal graves huller det samme sted to gange. I det hele taget vil vi være meget optaget af, at anlægsarbejdet kommer til at forstyrre byens brugere, borgere og detailhandel mindst muligt”, forklarer bestyrelsesformand Jens Bertram og fortsætter:

”Samtidig vil vi have ekstra fokus på rettidig kommunikation og gøre vores til, at alle forstår, hvorfor projektet her er nødvendigt, og hvilken værdi det tilfører byen. Det gælder særligt i forhold fremtidens reducerede risiko for oversvømmelser i kældre og boliger, sikring af en renere havn uden overløb - samt udrulning af grøn og konkurrencedygtig fjernvarme til husstande, butikker og institutioner”.

Samtidig vil vi have ekstra fokus på rettidig kommunikation og gøre vores til, at alle forstår, hvorfor projektet her er nødvendigt, og hvilken værdi det tilfører byen.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

Første fase af anlægsarbejdet i 2025 indeholder 5 geografisk specifikke etaper – og en række fleksible etaper, der kan tages i brug ved forsinkelser – fx som følge af arkæologiske fund. Endvidere skal der i anlægsperioden bygges et forsinkelsesbassin med kombineret legeplads ml. Strandgade og Jernbanevej – samt et underjordisk renseanlæg på Havnepladsen.

klimatilpasning- bykernen
Fig. 1: Tidsplan med etaper. Anlægsarbejdet i 2025 - 2034 starter i Sct. Olaigade. Illustration: Schonherr og WSP. (Klik for stor illustration)

Anlægsstart i Sct. Olaigade, Bjergegade og Jernbanevej
Den første etape med etablering af fjernvarme, klimatilpasning og renovering af ledningsnet bliver Sct. Olaigade fra Fiolgade til Bjergegade – samt den del af Bjergegade, der forbinder Axeltorv med Stengade.  Etapen indeholder også anlægsarbejde på Jernbanevej fra Havnepladsen og indtil Hovedvagtstræde – samt på den sydligste del af Bramstræde ml. Strandgade og Jernbanevej.

De fleksible etaper er placeret rundt om i bykernen, hvilket fremgår af projektforslaget og nedenstående kort med etaper.

Byforum, projektkontor og vejgrupper
Der arbejdes løbende med kommunikationen i projektet, og til at understøtte dette igangsættes der en række tiltag til organisering og indledende kommunikation.

  • Oprettelsen af et Byforum med ambassadører fra handel- og erhvervsliv samt deltagelse af kommune og forsyning
  • Etablering af projektkontor, hvor alle interesserede har mulighed for at møde en gennemgående kontaktperson, som er teknisk fortrolig med projektet.
  • Opdeling af byen i vejgrupper, så man kan kommunikere med de berørte interessenter – fx butikker og beboere - i forhold til de enkelte anlægsprojekter.
  • Opstartsmøde med info om projekt og tidsplan – primo 2024

Endelig vil markedsføring af fjernvarme til bykernens bygnings- og boligejere begynde dette forår via en særskilt marketingkampagne. Læs mere om tilslutning af fjernvarme.

Se tidligere politiske beslutninger om projektet.

Bykernen - klimatilpasning
Sådan vil den nye belægning se ud i de fleste gade i projektområdet efter anlægsarbejdet er afsluttet. Illustration: Schonherr