Stor elkedel skal producere grøn fjernvarme

Nyhed

Med byggeriet indfaser Helsingør Kraftvarmeværk grønne teknologier i produktionen.

HØK - elkedel

I dag blev første spadestik taget til byggeriet af en stor elkedel ved siden af Helsingør Kraftvarmeværks eksisterende produktionsbygninger på Energivej i udkanten af Helsingør. Elkedlen skal producere fjernvarme ved opvarmning af vand, og dermed bliver det første skridt henimod indfasning af fremtidens grønne teknologier i produktionen på værket.

HØK - elkedel
Bestyrelsesformand Jens Bertram tager det første spadestik til byggeriet af elkedlen.

”Kraftvarmeværket spiller allerede i dag en væsentlig rolle i forhold til forsyningssikkerheden og den grønne omstilling. Det er værker som vores, der leverer energien, når det fx ikke blæser eller solen ikke skinner. Dermed muliggør værket udbygningen med sol og vind i Danmark – uden at det går ud over forsyningssikkerheden”, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og fortsætter:

”Vi ønsker at bidrage endnu mere til den grønne omstilling og vil indfase nye grønne teknologier direkte i egenproduktionen, når teknologierne er teknisk modne, velafprøvede og økonomisk attraktive. Derfor går vi nu i gang med byggeriet af en stor elkedel til produktion af grøn fjernvarme.”

Vi ønsker at bidrage endnu mere til den grønne omstilling og vil indfase nye grønne teknologier direkte i egenproduktionen, når teknologierne er teknisk modne, velafprøvede og økonomisk attraktive.
Jens Bertram, bestyrelsesformand

Et sikkerhedsnet for den grønne omstilling
Udover produktion af fjernvarme skal elkedlen også hjælpe med til at balancere elnettet således, at der skrues op for kedlen, når der er for meget strøm i det store elnet – og der kan skrues ned, når der omvendt er for lidt strøm i nettet.

”Med elkedlen kan vi i endnu højere grad løfte vores samfundsansvar i forhold til at sikre forsyningssikkerheden i det store elnet. Vi kan populært sagt skrue op og ned for elkedlen afhængig af, om der er overskud eller underskud af strøm på nettet. Dermed kan elkedlen være med til at fungere som et sikkerhedsnet for den grønne omstilling, når der skal være plads til mere sol og vind de næste par år”, uddyber Hans Peter Balle, energichef i Forsyning Helsingør.

Vi kan populært sagt skrue op og ned for elkedlen afhængig af, om der er overskud eller underskud af strøm på nettet.
Hans Peter Balle, energichef

Elkedlen vil kunne producere op til 30 MW – hvilket kan dække op til ca. en fjerdedel af behovet i varmesystemet på den koldeste vinterdag. Svarende til ca. 4.000 standardhuse. Produktionen på elkedlen vil i øvrigt kunne reducere biomasseforbruget på værket med op til ca. 15 procent og samtidig minimere brugen af naturgas ved spidsbelastning.

Flere grønne teknologier på vej
De kommende år forventer Forsyning Helsingør også at introducere store varmepumper i produktionen, så kapaciteten på værket tilpasses udbygningen af fjernvarmenettet. Samtidig vurderes muligheden for at indfase solvarme og solenergi i fremtidens fjernvarmesystem.

Byggeriet af huset til elkedlen – på 11 meter i højden, 30 meter i længden og 9 meter i bredden - udføres af det lokale firma Nøraa Entreprise A/S. Elkedlen med tilhørende teknologi leveres af Tjæreborg Industri A/S, der er blandt landets førende leverandører indenfor tekniske energi- og fjernvarmeløsninger.

Elkedel - skitse
Huset med elkedlen ses til højre. Det er forbundet med akkumuleringstanken, der indeholder varmt vand til fjernvarme. Skitse: Tjæreborg Industri
Elkedel skitse
Huset med elkedel til højre. Her bliver vandet varmet op til ca. 90 grader. Derefter føres vandet via en varmeveksler - ses til venstre - videre i rør til kraftvarmeværkets store akkumuleringstank.     Skitse: Tjæreborg Industri

Byggeriet forventes afsluttet i løbet af efteråret 2024. 

høk - elkedel
Snart er hullet til den nye bygnings fundament ved at være klar.
HØK
Her et tidligere foto af Helsingør Kraftvarmeværk. Elkedlen bliver opført på græsområdet foran den midterste af de tre skorstene. 

Læs mere om Helsingør Kraftvarmeværk.