Klimasikring, byudvikling og etablering af fjernvarme går hånd i hånd

Nyhed

Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør har igangsat et kombineret klimasikrings-, byudviklings- og fjernvarmeprojekt i Helsingørs historiske bymidte. Forventet anlægsstart er 2025.

fjernvarme

Som del af en langsigtet investeringsplan har Helsingør Kommune i samarbejde med Forsyning Helsingør startet forarbejdet hen imod et stort anlægsprojekt, der klimasikrer byen mod fremtidige oversvømmelser, skaber en mere attraktiv bymidte og giver beboere og detailhandlen adgang til fjernvarme.  

Tre projekter samles i ét
Klimasikringsopgaven skal overordnet set klimatilpasse bymidten. Visionen for byrumprojektet er, at al trafik i bymidten fremover sker på fodgængernes præmisser med en gadebelægning, der både er funktionel, langtidsholdbar og respekterer bymidtens historiske udtryk. Udrulningen af fjernvarme sammenkædes med renovering af el- og vandledninger samt fælleskloakken.

Visualiseringer - klimatilpasning bymidten
Stengade efter ny belægning og med alle ledningstyper under jorden. Sort rør er fjernvarme, midterste orange er spildevand. Blå i højre i side er drikkevand. Visualisering: Schønherr

Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør er bygherrer på det kombinerede klimasikrings-, transformations- og fjernvarmeprojekt.

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, glæder sig til en både smuk og klimasikret bymidte – men der skal gøres et stort stykke arbejde inden da.

Vi står over for et stort og fantastisk vigtigt projekt for både borgere, besøgende og erhvervsdrivende i Helsingør bymidte. Borgere og erhvervsdrivende skal tilbydes fjernvarme, vi skal have forebygget oversvømmelser på gader og i kældre, og samtidig skal vi have skabt en belægning i bymidten, der klæder de historiske rammer og frister til at gå på oplevelse i byen. Det betyder masser af gravearbejde og omlægning af trafik og dermed også bøvl for alle os, der færdes i byen. Men på den anden side venter altså en bymidte, der er ansigtsløftet både over og under jorden og forhåbentlig kan holde endnu nogle hundrede år.

Vi står over for et stort og fantastisk vigtigt projekt for både borgere, besøgende og erhvervsdrivende i Helsingør bymidte.
Benedikte Kiær, borgmester

Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, uddyber perspektiverne i klimatilpasningsprojektet og udrulningen af fjernvarmen.

”Alle – både beboere, detailhandel og besøgende – kommer til at få glæde af en klimatilpasset og mere bæredygtig bymidte – med færre oversvømmelser og overløb, et mere attraktivt byrum og grøn fjernvarme til en god pris. Men det er klart, at så stort et arbejde vil kunne mærkes i anlægsfasen. Derfor vil vi koordinere og forberede de forskellige indsatser på en måde, hvor vi forstyrrer så lidt som muligt på så kort tid som muligt.

Alle – både beboere, detailhandel og besøgende – kommer til at få glæde af en klimatilpasset og mere bæredygtig bymidte – med færre oversvømmelser og overløb, et mere attraktivt byrum og grøn fjernvarme til en god pris.
Jens Bertram, bestyrelsesformand
Bykernen - klimatilpasning
Ny belægning i en gade i bymidten i Helsingør. Indadvendte nedløbsrør leder regnvand ned på overfladen, hvor det via den midterste rende i gaden ledes væk til havnen. Underneden ses de forskellige forsyningsledninger, der alle bliver renoveret om nødvendigt. Fjernvarme etableres som en del af projektet. 

FAKTA
Bygherrer: Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør
Areal: Projektområdets gader og stræder dækker i alt ca. 50.000 m2 – hertil kommer torve, pladser og grønne områder.

Etablering af fjernvarme i bymidten er godkendt af Byrådet i Helsingør. Udrulningen er dog under forudsætning af, at der er tilstrækkelig tilslutning blandt beboere og detailhandel. Forventningen er, at fjernvarmeprojektet i Helsingør bymidte går i jorden i 2025. Klima- og belægningsprojektet planlægges udført i direkte forlængelse af dette.  Fra sommeren 2023 og indtil starten af 2024 udføres tv-inspektion af vand- og spildevandsnettet.